Dačić: Nema te sile koja će Srbiju naterati da izgubi Kosovo da bi ušla u EU

N1info 23.12.2018 17:25
Dačić: Nema te sile koja će Srbiju naterati da izgubi Kosovo da bi ušla u EU


Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija ne sme da bude ponižena i da može prihvatiti samo "neki pravedni kompromis".Dačić je na 10. Kongresu SPS-a u Centru "Sava" rekao da Srbija neće priznati poniženje i jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, te da je to principijelni stav koji podržava i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ukoliko toga nema, nema te sile koja će Srbiju naterati da po cenu gubitka naših nacionalnih i državnih interesa ulazi u EU, a gubi Kosovo, to je neuporedivo", rekao je Dačić i dodao da se o tome nekada govorilo kao o "nečasnim ponudama".

On je podsetio da je 12 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, a nisu ni prihvaćeni njihovi zahtevi za članstvo u Unesku i Interpol.

"U Unesku je 92 članice glasalo za Kosovo, sada 76, tri godine nakon toga. 50 je glasalo protiv, a sada 56. Uspeli smo da preokrenemo situaciju", kazao je Dačić.

Dačić je dodao da su okolnosti u kojima se Srbija bori takve da ništa nije na njenoj strani, te da se vlasti u Prištini ponašaju kao "ramaženo derište koje lomi sve u sobi ako nešto ne dobije", a njihovi politički roditelji to dopuštaju i "ne pomišljaju da im izvuku uši".

On je dodao i da mu je Vučić zamerio što se radovao što Kosovo nije primljeno u Interpol.

"Nekako razmišljam, da smo izgubili bio bih tužan, ne mogu biti tužan i kad smo pobedili", rekao je on.

Dačić je kazao i da Prištini smeta što ne mogu da dobiju ono što su decenijama radili kršeći međunarodno pravo optužujući Srbiju da je kriva za etničko čišćenje i genocid.

"Srpski narod je najveća žrtva genocida i etničkog čišćenja i u Hrvatskoj i u BiH i na Kosovu", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, "da izgubimo Kosovo, a da ne uđemo u EU, to bi bilo logičnije da nam ponude u Briselu, imajući u vidu njihov odnos prema nama".

“Ako me birate, onda morate i da me slušate”

Dačić je rekao da su na početku 21. veka socijalisti bili otpisani, izloženi progonima, klevetama, pripisavane su im sve nevolje naroda i države, ali, kako je rekao, na žalost neprijatelja, nisu iskorenjeni.

"Mi srpski socijalisti 21. veka stojimo postojano na stazi koju su utabali najbolji ljudi našeg roda", rekao je Dačić.

On je kazao da nijedna politička partija u Srbiji nema političko nasleđe kakvo imaju socijalisti, te iskustvo i posvećene ljude da obave svaki zadatak.

"Socijalisti su najstariji politički brend", ocenio je Dačić i istakao da je SPS osnovana pre 28 godina, ali da njeni koreni sežu od pre sto godina osnivanjem komunisticke partije.

Dačić je kazao da je ta stranka "sidro koje Srbiju drži u sigurnoj luci". "Ako je Srbija brod, SPS je sidro, ono bez kojeg se ne kreće ni na jedan put i koji garantuje da ne možemo da odlutamo iz sigurne luke", rekao je Dačić.

Govoreći o koaliciji sa SNS-om, on je kazao da je ubeđen u ispravnost te koalicije koja se zasniva na dva principa - odbrani državnih interesa i stabilnoj ekonomiji.

Poručio je članovima, koji su ga danas kao jedinog kandidata izabrali ponovo za predsednika stranke, da ga "ne biraju zbog njegovih političkih ambicija, nego ako misle da je koristan za partiju".

"Ali, ako me birate, onda morate i da me slušate. To je valjda normalno", rekao je Dačić i upozorio da toj stranci nije pretnja opozicija, nego "mangupi u našim redovima".

"RS možda i od većeg nacionalnog interesa od Kosova"

Dačić je rekao i da će Srbija uvek biti uz Republiku Srpsku i da je RS danas za Srbiju možda čak i od većeg nacionalnog interesa od Kosova.

Podsetio je i da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma koji je, kako je rekao, ustanovio Republiku Srpsku, najveće dostignuće srpskog naroda u 20. veka.

"Obaveza Srbije je da sarađuje sa Republikom Srpskom, ali i sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, te da štiti srpski narod. Niko ne može da je odvrati od toga", poručio je Dačić.

Kongresu SPS-a prisustvuju i predsednici SNSD-a Milorad Dodik i SP-a Petar Đokić.

Dodik je izrazio je zahvalnost Srbiji za podršku koja je, prema njegovim rečima, "najkonkretnija i najbolja" od kada postoji Republika Srpska.

Na kongresu je govorio i premijer Grčke Aleksis Cipras koji je kazao da prisustvuje kao prijatelj, predstavnik političke partije Siriza, ali i kao predstavnik naroda koji je "Srbe uvek smatrao prijateljskim i više vekova nije dozvoljavao srpskom narodu da stoji sam, nego mu pomagao u teškim trenucima".

Govorili su i predstavnici doplomatskog kora, predstavnici sindikata, bivši član Predsedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Borisav Jović i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor i dugogodišnji koalicioni partner, lider Jedinstvene Srbije, Dragan Marković. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak