Kataklizma u Indoneziji: Cunami odneo više od 220 života

Blic 23.12.2018 16:53
Kataklizma u Indoneziji: Cunami odneo više od 220 života


Najmanje 222 osobe su poginule, a 843 povređene u cunamiju koji je pogodio indonežanska ostrva Java i Sumatra.Cunami, kako navode indonežanske vlasti, najverovatnije nije izazvao zemljotres već podvodno klizište nastalo nakon erupcije vulkana.

Cunami je pogodio plaže oko Sundskog prolaza, između Jave i Sumatre, u subotu po u 21:30 sati po lokalnom vremenu, a na udaru je bila i među turisitima popularna plaža Tanjung Lesung.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama, vide se trenuci kada je cunami udario plažu i stambene četvrti Pandeglanga na Javi povlačeći za sobom žrtve, krhotine, stabla i komade metala.

Iz indonežanske agencije za ublažavanje katastrofa, kažu da će broj žrtava verovatno rasti.

Državni krizni štab izdao je danas upozorenje građanima da se drže dalje od obale usled strahovanja od novog udara cunamija. Saopšteno je i da su stotine zgrada oštećene u udaru cunamija. Upozorenje na visoku plimu na snazi je do 25. decembra.

Državni krizni štab izdao je danas upozorenje građanima da se drže dalje od obale usled strahovanja od novog udara cunamija. Saopšteno je i da su stotine zgrada oštećene u udaru cunamija. Upozorenje na visoku plimu na snazi je do 25. decembra.

Uoči cunamija nije bilo nikakvog upozorenja, kažu svedoci.

- Fotografisao sam vulkan kada sam uočio da prema plaži stiže ogroman talas. Počeo sam da bežim. Prvi talas se zaustavio 15-20 metara od obale, ali drugi je već došao do hotela u kojem sam odseo. Uspeo sam sa porodicom da pobegnem kroz šumui popnem se na višu visinu. Stigli smo do jednog sela u kojem su nam meštani bili od velike pomoći. Srećom, prošli smo bez povreda - napisao je na Fejsbuku jedan od brojnih turista u tom području, Norvežanin Ejstein Lund Andersen.

"Dete Krakataua" pokrenulo smrtonosni cunami

Iako se Indonezija nalazi u takozvanom Vatrenom prstenu gde su zemljotresi česti i često razorni, a koje potom prate cunamiji, ovog puta smrtonosni talas najverovatnije je pokrenut erupcijom vulkana Anak Krakatau (dete Krakataua).

Bi-Bi-Si piše da je prethodnih meseci često izveštavalo o aktivnosti vulkana, tačnije od juna ove godine od kada je povremeno u vazduh izacivao stubove pepela, a u oktobru je turistički brod skoro pogodila stena izbačena erupcijom.

Iz indonezijske geološke agencije saopšteno je da je vulkan u petak poslednji put eruptirao i da je erupcija trajala dva minuta i 12 sekundi, stvarajući oblak pepela visok 400 metara.

Veruje se da je upravo ta erupcija izazvala podvodno klizište koje je pokrenulo cunami. Indonežanske vlasti su preporučile zabrana približavanja krateru na udaljenost manju od dva kilometra.

Reč je o vulkanu koji je nastao je pre 90 godina u blizini vulkanskog ostrva Krakataua i u protekloj deceniji je bio veoma aktivan.

Stručnjaci ističu da se Anak Krakatau pojavio 1928. godine kod vulkanskog ostrva Krakataua čija je snažna erupcija zabeležena 27. avgusta 1883. godine kada je poginulo više od 36.000 ljudi, a stub pepela dostigao je visinu od 20 kilometara.

Usled neprestanog isticanja lave, vulkan Anak Krakatau je od male stene postao manje vulkansko ostrvo i vrh je sada na visini od oko 300 metara iznad nivoa mora. Profesor vulkanologije sa Univerziteta "Monaš" u Australiji Rej Kes rekao je Agenciji Frans pres da je Anak Krakatoa od svog nastanka u "poluneprestanoj eruptivnoj aktivnosti".

- Većina erupcija relativno su male po obimu - kaže profesor Kes.

Prema njegovim rečima, najverovatnije se desila manja eksplozivna erupcija koja je mogla da pokrene klizište ili potres, što je izazvalo smrtonosni cunami na indonezijskim ostrvima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak