Spomenik 'Porodica' vraćen na Kej

Radio 021 22.12.2018 11:25
Spomenik 'Porodica' vraćen na Kej


Spomenik 'Porodica' vraćen je danas na Kej, nakon popravke koja je trajala pedeset dana.Spomenik je sada izmešten iz kompleksa posvećenog žrtvama januarske racije 1942. godine, jer je ustanovljeno da ima veliko oštećenje na desnoj nozi muške figure, kao i druga manja oštećenja. Rad poznatog vajara Jovana Soldatovića na Kej je postavljen 1971. godine, a to što je napravljen od, kako se ispostavilo, lošije bronze i što se nalazio pored reke, na otvorenom i te kako je uticalo na oštećenja.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Siniša Jokić, kaže za 021.rs da je zadovoljan što je restauracija bila uspešna.

- Nadamo se da sada nećemo morati nekoliko decenija da preduzimamo nikakve popravke. Nakon tog vremena, verovatno sledi totalna rekonstrukcija. Sada smo radili delimičnu, a totalna podrazumeva da pretopimo spomenik po kalupima, isti kakav je bio - objasnio je Jokić.

Popravka spomenika plaćena je 2,4 miliona dinara. Radove je izvela firma "Granit-Liješće" iz Sremske Mitrovice uz nadzor Zavoda, kao i uz saglasnost naslednika Jovana Soldatovića.

Na spomeničkom kompleksu na Keju trebalo bi da se obave i radovi na 78 bronzanih tabli koje su postavljene 1992. godine. Na 66 tabli nalaze se imena žrtava, dok su na četiri osnovne informacije o Raciji - na tri table na srpskom, a na jednoj na hebrejskom jeziku. Između ploča sa tekstom, nalaze se četiri ploče sa Davidovom zvezdom, dve sa krstom i jedna sa ocilima. Tokom godina, pojedine ploče su ukradene ili uništene i Grad je u više navrata platio njihovu popravku ili zamenu, a sada je potrebno da se obavi revizija imena i druge sitne popravke.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak