Dan RS pod sloganom 'Ponosna i večna'

Politika 22.12.2018 10:35
Dan RS pod sloganom 'Ponosna i večna'


Predstojeće obeležavanje treća je proslava ovog praznika po novom zakonu donetom posle sprovedenog referendumaU Republici Srpskoj traju pripreme za proslavu predstojećeg Dana RS koji će 9. januara biti obeležen pod sloganom „Ponosna i večna”, a čija je proslava u minule tri godine izazivala brojne političke rasprave u koje su se uključivali i međunarodni akteri.

Okolnosti pod kojima Srpska dočekuje predstojeći praznik nešto su drugačije u odnosu na poslednja tri puta. Milorad Dodik, koji je u političkom smislu rukovodio organizacijom obeležavanja, nalazi se na novoj dužnosti u Predsedništvu BiH u Sarajevu, odakle nema direktnu operativnu nadležnost za organizaciju ovog praznika.

To će, po svemu sudeći, pasti prevashodno na predsednicu RS Željku Cvijanović. Ona kaže da će praznik biti obeležen dostojanstveno.

Ustavni sud BiH krajem 2015. osporio je delove Zakona o praznicima RS jer se u Danu RS „ne pronalaze drugi narodi u RS”. Zbog toga je u septembru 2016. u Srpskoj sproveden referendum. Preko 99 odsto građana podržalo je ovaj praznik.

Mesec dana posle referenduma Skupština RS je donela Zakon o Danu RS kojim je 9. januar ponovo utvrđen kao praznik sekularnog karaktera. Doduše, verski deo nije postojao ni u prethodnom zakonu, ali je taj dan redovno obeležavan i crkveno.

Predstojeća proslava biće treća po redu u skladu s novim zakonskim rešenjima. Poslednjih godina u zvaničnom programu ne pominje se krsna slava RS Sveti Stefan, ali religijskom obredu 9. januara prisustvuju i državni zvaničnici.    

U Banjaluci tvrde da su sproveli odluku Ustavnog suda BiH, bez obzira na to što su u novom zakonu zadržali isti datum praznovanja, a time i istorijski kontekst, identičan kao i u prethodnim, osporenim odredbama. U Sarajevu veruju da je sudska odluka time izigrana.  

Devetog januara 1992. tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela je u Sarajevu Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH. Taj datum se Banjaluci smatra danom kada je nastala Republika Srpska, u novembru 1995. u američkoj državi Ohajo međunarodno verifikovana Dejtonskim sporazumom, kao jedan od dva ravnopravna entiteta.

U Sarajevu pak insistiraju na stavu da je RS nastala u Dejtonu i da postoji samo zahvaljujući Ustavu BiH. O nesprovođenju odluka Ustavnog suda nedavno je govorio prvi čovek te institucije Zlatko M. Knežević.

On je za „Nezavisne” rekao da „najveći problem sa izvršenjem odluka Ustavnog suda postoji s parlamentom BiH, nešto manje s FBiH, a potpuno je rešeno pitanje s RS”.

„Ona nema neizvršenih odluka, kada govorimo o oceni ustavnosti”, rekao je Knežević. On je izdvojio primer RS „u jednom kritičnom predmetu koji se zove Dan republike”.

„RS je ispunila svoju obavezu, sprovela odluku Ustavnog suda i izmenila zakon. Da li je to po stavu Ustavnog suda BiH suštinski sprovođenje odluke, to je pitanje nekog drugog postupka pred Ustavnim sudom”, rekao je Knežević.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak