'Pas sa dva repa' vodi protest protiv Orbana

Politika 22.12.2018 10:25
'Pas sa dva repa' vodi protest protiv Orbana


Hiljade Mađara pridružilo se večeras maršu protiv premijera Viktora Orbana, koji je organizovala satirična politička partija 'Pas sa dva repa' (MKKP).Protest je organizovan nakon usvajanja dva kontroverzna zakona, koje su kritičari nazvali „robovlasnički zakon”, a MKKP je, u svom duhu, organizovala protest kako bi „podržali vladinu politiku, Božić i padanje snega”, prenosi Tanjug.

„Robovlasnički zakon” dozvoljava poslodavcima da godišnje od svojih zaposlenih traže i do 400 sati prekovremenog rada, dok drugi postavlja temelj za osnivanje sudova za koje kritičari kažu da bi mogli da budu podložni političkoj manipulaciji.

Jedan od demonstranata je nosio transparent sa natpisom „srećan gazda, tmurna nedelja”.

„Konačno možemo da radimo osam dana u nedelji. Više ne moramo da se cimamo sa nezavisnim sudovima. Beskućnici su eliminisani. Iritantne strane škole će nestati. I da, Soroš, Soroš, Soroš, Soroš, Soroš”, navodi se u pozivnici za današnji skup objavljenoj na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Premijer Orban uporno govori da proteste podstiču Soroševi plaćenici, što je Sorošev Fond za otvoreno društvo demantovao.

MKKP je osnovana pre više od deset godina, a agencija Rojters navodi da je postala „poluozbiljna” sila, koja kroz ironiju rešava praktične probleme. Ona još uvek nije u parlamentu i imala je tri odsto podrške birača na poslednjim parlamentarnim izborima.

„Želeo sam da dođem jer smatram da je MKKP najozbiljnija od svih trenutnih partija, što je krajnje tužno”, rekao je jedan od studenata na skupu.

Demonstranti planiraju da okončaju skup ispred predsedništva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak