Jutro smrti u dolini Južne Morave

Politika 22.12.2018 10:19
Jutro smrti u dolini Južne Morave


Na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova putnički voz udario u autobus pun putnika – Petoro mrtvih, više od 30 teže i lakše povređenoNa pružnom prelazu bez rampi kod sela Donje Međurovo, na međunarodnoj pruzi Beograd-Niš-Skoplje, na pet kilometara od centra Niša, u sudaru voza i autobusa poginulo je pet osoba dvoje dece starosti između 15 i 18 godina, i tri odrasle. Više od 30 je teže i lakše povređeno. Dve osobe izgubile su život na mestu nesreće, jedna je umrla na putu ka Nišu, a ostale su preminule Kliničkom centru od zadobijenih povreda.Ova teška nesreća dogodila se kada je putnički voz koji saobraća na relaciji Niš-Prokuplje naleteo na autobus koji je tog trenutka prelazio prugu i bukvalno ga prepolovio. Autobus je bio pun đaka srednjoškolaca koji su iz Mramora, Čokota, Donjeg Međurova i Novog Sela krenuli na nastavu u niškim školama, i odraslih koji rade u Nišu.

Na mestu tragedije strava i užas. Meštani Međurova samo posle nekiliko minuta su dotrčali u pomoć stradalima. Dragan Tomić bio je među prvima koji je stigao do mesta sudara:

– Čuo se jak prasak, potom jauci, vrisak... Iako se tek bilo razdanilo, videli smo od naših kuća u blizini da se nešto strašno dogodilo. Sa dvojicom komšija stigli smo do pruge, nekoliko minuta kasnije došla su policijska i prva ambulanta kola. Uspeli smo da iz olupine izvadimo desetak mališana iz bukvalno kroz sredinu presečenog autobusa. Oni su bili u drugoj polovini vozila koji je ostao na desnoj strani pruge prema jugu i na kojoj je naše selo. Mnogo više i teže stradalih bilo je u prvoj polovini autobusa, ispričao nam je ovaj meštanin Donjeg Međurova nedaleko od mesta tragedije.

Na sve strane u snegu garderoba putnika, kape, đačke torbe... Na mesto tragedije stiglo je više ekipa Zavoda za hitnu pomoć Niš, koje su, rekao je za naš list direktor ove ustanove Slavoljub Živadinović, prevezle najteže stradale u niški Klinički centar. U ovom ustanovi posle prvih informacija o teškoj nesreći čekale sve dežurne hirurške, ortopedske i ekipe anesteziologa, ispričao nam je u telefonskom razgovoru generalni direktor niškog centra prof. dr Zoran Radovanović. Svi su bili angažovane su na zbrinjavanju povređenih. Pripadnici PU Niš MUP-a Srbije i Višeg javnog tužilaštva takođe su brzo stigli na mesto ove železničke nesreće, rekli su nam Slaviša Virijević, načelnik PU Niš i Saša Đokić, osnovni javni tužilac u Nišu.

Sat vremena posle nesreće, oko devet sati, ispred i unutar Urgentnog centra i kada su svi povređeni prebačeni sa mesta nesreće u KC Niš, okupilo se na stotine ljudi – najviše roditelja učenika, koji su kao i svakog jutra juče u zoru krenuli na nastavu. U velikoj tišini, koju remete samo jecaji sluša se prvi izveštaj dr Miodraga Lazića, direktora Urgentnog centra. Svaka se njegova reč upija. Dvadesetak minuta kasnije u pratnji prof. dr Radmila Jankovića dolazi i generalni direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović sa najnovijim izveštajem, rekavši odmah okupljenima da se sitacija menja iz minuta u minut. Do tog trenutka, a već je devet sati, kaže dr Radovanović, troje putnika izgubilo je život – jedan mališan i dvoje odraslih. To potvrđuju i u Policijskoj upravi MUP-a Srbije u Nišu. A među povređenima, kaže prof. Radovanović ima onih koji su u kritičnom stanju:

– Primili smo ukupno 30 povređene osobe, od toga je desetak u veoma teškom stanju i životi su im ugroženi. Činimo sve da ih spasemo. Šestoro je zadobilo lakše povrede i otpušteni su kućama, a na naše klinike raspoređeni su svi ostali, još 18 iz ove tragedije. Najviše je dece, zastaje kost u grlu i generalnom direktoru.

Petnaestogodišnji Dimitrije Jovanović iz Čokota, učenik prvog razreda Tehničke škole „Nikola Tesla“, koji je posle pregleda na mestu nesreće, na kojem je utvrđeno da nije povređen i da je samo malo ugruvan, došao je u Urgentni centar da vidi šta je sa njegovim školskim drugovima:

– Sedeo sam pozadi kada se čuo prodoran udarac od čega se autobus se zaneo. Nešto je jako puklo posle čega je nastao je haos. Uspeo sam da izađem i video krv na sve strane i desetak mojih drugara leže u snegu, a drugog dela autobusa nigde nije bilo. Tek kada sam se popeo na nasip video sam da je ona druga, odnosno prednja polovina sa druge strane pruge. Tamo je bilo još gore i teže, mnogi su ispali iz autobusa i vrištali.

Oko 12 časova nove, ali ponovo loše vesti – još tri osobe iz ove nesreće su preminule od zadobijenih povreda. Njihove povrede su toliko bile teške, sve je preduzeto da im se spasu životi, ali nije se uspelo u nastojanjima. Novi jauci, plač, neverica. U trenutku kada dobijamo ovu informaciju o još tri preminule osobe i najpotresnija scena. Iz gužve se izdvajaju sredovečni muškara koji sa sobom vodi dečaka starog ne više 12 do 13 godina. Plače, a mališan pita oca: „Je l' mama stvarno nastradala“?

– Nisam imao snage, nisam smeo da ti kažem... Umrla je, - rekao je otac sinu.

Oko podneva KC Niš još veća gužva, dolaze đaci niških srednjih škola. Sa svojim su nastavnicima. Direktorica Građevinske škole Biljana Milićević raspituje se za zdravstveno stanje svojih učenika. Saznaje da je jedan preminuo. Dolaze i učenici tehničkih škola. U KC Niš stiže i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar...

Vozač u kritičnom stanju

Nezvanično u ovoj nesreći poginuli su Aleksa Dimitrijević (15), Marijana Kocić (16), Nataša Janković (45), Bogoljub Lazić (51) i Lazar Stevanović, čije godine nismo uspeli da saznamo. Prema našim saznanjima za volanom autobusa „Nišekspres” bio iskusni Vladica Rakić (49), za koga nam je u KC Niš rečeno da je jedan od najteže povređenih i u kritičnom stanju, kao i da se lekari na niškoj neurohirurgiji bore za njegov život.

Subota dan žalosti u Nišu

Na vanrednoj sednici niškog Gradskog veća, održanoj povodom tragedije na pruzi kod Donjeg Međutova, doneta je odluka da subota bude dan žalosti u Nišu. Juče je gradonačelnik Darko Bulatović sa predstavicima Centra za socijalni rad i drugim gradskim ustanovama i članovima veća posetio porodice stradalih i izjavio saučešće povodom tratične smrti sugrađana u ime gradskog rukovodstva.

Gradsko veće donelo je i odluku da se porodicama poginulih odmah dodeli jednokratna novčana pomoć.

Prelaz obezbeđen vertikalnom signalizacijom, ali bez rampe

Preduzeće „Infrastruktura železnice Srbije” saopštilo je danas da se saobraćajna nesreća u Nišu, gde je voz udario u autobus, dogodila na putnom prelazu koji je obezbeđen znacima vertikalne drumske signalizacije (nije bilo rampe). Nesreća, u kojoj je poginulo troje ljudi, a 22 povređeno, desila se pri izlasku voza iz železničke stanice Međurovo.

„Putnički voz koji je jutros krenuo iz železničke stanice Niš za Prokuplje, pri izlasku iz železničke stanice Međurovo, oko 7.30 udario je u putnički autobus i prema prvim informacijama ima više povređenih”, navodi se u saopštenju. Dodaju da je zbog udesa železnička kompozicija jednim delom iskliznula sa šina, a železnički saobraćaj na ovom delu pruge je u prekidu.

„Na lice mesta odmah su stigle ekipe Hitne pomoći, MUP-a, kao i železnička Komisija za isleđenje vanrednih događaja. U toku je uviđaj na mestu nesreće”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Rebić: Propust vozača verovatni uzrok tragedije

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je u sudaru voza i autobusa na pružnom prelazu kod mesta Donje Međurovo. Rebić, koji je obišao mesto saobraćajne nezgode i koji je razgovarao sa lekarima Kliničkog centra u Nišu u kome su povređeni hospitalizovani, istakao je da će nadležno tužilaštvo i policija utvrditi sve okolnosti pod kojima je došlo do ove teške saobraćajne nezgode i da će odgovorni biti procesuirani.

„U ovom trenutku imam informacije da je do saobraćajne nezgode, najverovatnije, došlo usled propusta vozača autobusa. Istraga će utvrditi da li je tako. Ispitaće se da li je vozač ispunjavao psiho-fizičke uslove za upravljanje vozilom, a proverićemo i sve druge okolnosti koje su vezane za uslove puta”, rekao je Rebić.

Direktor policije je ukazao da su pripadnici saobraćajne policije i vatrogasci-spasioci brzo došli na lice mesta i zajedno sa službom Hitne pomoći, u veoma kratkom vremenu, povređene prebacili u Klinički centar Niš.

Rebić je izrazio najdublje saučešće porodicama poginulih i apelovao na sve vozače da se striktno pridržavaju saobraćajnih propisa, prilagode brzinu uslovima i stanju puta, kako bi sačuvali svoje živote i živote drugih, prenosi Tanjug.

„Niš ekspres”: Upozoravali smo na nebezbedne pružne prelaze

Niš - Zamenik direktora „Niš ekspresa” Novica Tasić rekao je na konferenciji da ne želi da spekuliše u vezi s uzrokom jutrošnje saobraćajne nesreće sve dok svoj deo posla ne završe istražni organi, ali je dodao da se mora uzeti u obzir da je pružni prelaz bio neobezbeđen.

„Mi smo više puta upozoravali nadležne, ne samo što se tiče ovog već i ostalih sličnih pružnih prelaza, jer vozimo po celoj Srbiji, da moraju da budu adekvatno opremljeni svetlosnom i zvučnom signalizacijom, kao i branicima, što je i zakonska obaveza, a i zbog toga što smo svedoci da ova mesta predstavljaju crne tačke, jer se tu ukrštaju železnički i drumski saobraćaj”, kazao je Tasić, preneo je telegraf.rs.

On je dodao da u ovom trenutku ne može da govori o odgovornosti vozača, ali je naglasio da je on ispunjavao sve zakonske uslove za obavljanje poverenog mu posla.

Tasić je naveo da je vozač 17. jula 2017. godine prošao sistematski pregled, koji se prolazi na dve godine, i ispunjavao je sve uslove za vozački posao.

„Vozač ima 31 godinu, ima radno iskustvo od pet godina i devet meseci, a u našoj firmi je godinu i po dana. Smenu je završio juče u 16.45 a jutros je počeo da radi u 6.25 sati, što pokazuje da su ispunjeni uslovi i u pogledu dužine obaveznog odmora. Autobus je kontrolisan, vozač je alkotestiran i bili su ispunjeni svi uslovi da počne sa radom”, naveo je Tasić.

On je podsetio da se „Nišekspres” gradskim i prigradskim saobraćajem bavi 60 godina, te da je ovo jedna od najtežih nesreća u kojoj su učestvovali njihovi vozači. Tasić je izrazio saučešće porodicama poginulih, a povređenima je poželeo brz oporavak, prenosi Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak