Vučić: S Mogerini dobro, s Trampom - videćemo

Mondo 22.12.2018 10:12
Vučić: S Mogerini dobro, s Trampom - videćemo


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je atmosfera na radnom ručku kod visoke predstavnice EU, Federike Mogerini, bila otvorena. Ohrabrujuća poruka Donalda Trampa.Vučić je rekao da je na sastanku potvrdio poziciju Srbije da dijalog može biti nastavljen čim Priština ukine takse koje je uvela.

"Srbija je uvek spremna za dijalog, čim takse budu ukinute. Mi svoju poziciju nismo menjali", naveo je on.

On je naveo da se nada da će odluka o taksama biti uskoro povučena i da će svet nastaviti da insistira na tome.

Vučić je novinarima posle sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, rekao da se na sastanku založio za izgradnju jedinstvenijeg regionalnog tržišta.

"Čak i da 2025. uđemo u EU, što uopšte nije sigurno, ključno za sve nas je da razvijamo svoje ekonomije", naveo je Vučić.

U izjavi novinarima posle sastanka, on je rekao da sa Hašimom Tačijem nije odvojeno razgovarao.

"Video sam ga na ručku, prišao je, ali danas nismo imali tu vrstu dijaloga. Bili su predstavnici Makedonije, Crne Gore, BiH, Prištine i mi. Važan trenutak za sve nas i evropsku budućnost i procenu onoga što će se zbivati", rekao je Vučić.

Konstatovano je na sastanku da zemlje moraju više da rade na međusobnim odnosima bez obzira na to gde se nalaze na evropskom putu.

Vučić je rekao da je preneo ostalima da Srbija takođe ostaje zainteresovana za stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora.

O TRAMPOVOM PISMU

Vučić je rekao da pismo Donalda Trampa u vezi sa KiM govori tri stvari, a jedna od njih je da su SAD zainteresovane za rešavanje problema Kosova kompromisom, kakvim takvim.

Pismo takođe pokazuje da je u ceo proces američki predsednik uključen po prvi put otvoreno, sto znači da će velika mašinerija podržavati dolazak do takvog rešenja, rekao je predsednik Vučić novinarima u Briselu.

Uz napomenu da je pročitao tekst o pismu, koje "i fizički" očekuje sutra, Vučić je rekao da nije saglasan sa Trampovom ocenom da su pregovori Beograda i Prištine u finalnoj fazi:

"To što Tramp kaže da smo ušli u finalnu fazu, ja sa tim ne mogu u potpunosti da se saglasim. Ne mislim da smo blizu rešenja", rekao je Vučić novinarima i dodao da mu se čini da to "pokazuje kolika je zaintresovanost SAD da se dođe do resenja".

Da li je moguće doći do rešenja i da li je realno, zapitao je predsednik i dodao da ne misli da je lako i jednostavno.

"Ali, mislim da nemamo alternativu nego da nastavimo da razgovaramo. Jer, ako ne budemo nastavili da tražimo rešenja, loša rešenja će pronaći nas i vratiti nas nazad", rekao je Vučić.

U proces, prema njegovim rečima, treba da budu uključeni i drugi faktori, Rusija, Evropa, Kina, Ujedinjene nacije, da znaju šta je na stolu, o čemu razgovaramo i šta je to što možemo da postignemo.

"Ali, ono što je važno u ovom trenutku je to da smo daleko od rešenja. Još nismo rešili ni takse, koje nisu ni formalni, ni mali razlog, već od suštinske važnosti za nas", rekao je predsednik Vučić.

Poruka Haradinaju?

Na pitanje da li je poruka Trampa Tačiju indirektna poruka Ramušu Haradinaju, s obzirom da Tramp na neki način insistira na tome da Priština ne povlači poteze koji bi mogli region da vrate unazad, Vučić je rekao da je takva tumačenja čuo i danas u Briselu. "Ne mogu da govorim od koga sve, pošto nije fer, ali sam čuo takva tumačenja i ovde", rekao je Vučić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak