Upoznajte Novi Sad iz novog ugla

Mondo 21.12.2018 13:37
Upoznajte Novi Sad iz novog ugla


Ponovo se zaljubite u 'srpsku Atinu' obilaskom značajnih novosadskih spomenika, u organizovanoj turi, tokom kojih ćete saznati više o ličnostima koje su živele i stvarale grad kakav danas znamo."Balsmovanje duše“ je, ipak teek prva od tri planirane ture koje će EU info kutak u narednom periodu, a sledeća je zakazana već za 3. novembar. Tema su spomenici našim velikanima, koji se nalaze u širem i užem centru Novog Sada.

"Bronzana tura“, kako su je nazvale autorke Kristina Petrović i Teodora Petrović, takođe studentkinje Departmana za arhitekturu i urbanizam, obuhvatiće šetnju centrom garda i obilazak spomenika Jovanu Steriji PopovićuPeri DobrinovićuSvetozaru MiletićuJovanu Jovanoviću ZmajuJaši TomićuMiroslavu AntićuĐuri Jakšiću i spomenik Žrtvama racije.

Šetnja počinje u 16 časova, a okupljanje je kod Srpskog narodnog pozorišta pomenutog datuma. Cilj staze je da se bolje predstave i upoznaju značajni ljudi Novog Sada - njegovi nekadašnji stanovnici, koji su zaslužni za ono što on predstavlja danas.

Nakon “Bronzane ture“ sledi treća tura u ovom nizu - šetnja posvećena gradskim trgovima, koju su osmislili studenti Katarina Popov i Stefan Tomić. "Neformalni trgovi“ naziv je pešačke rute koja obuhvata pet trgova - Trg galerijaTrg mladenacaTrifkovićev trgTrg Marije Trandafil i Žitni trg, koji su najbliži gradskom jezgru i u skladu s tim trebalo bi da budu žižne tačke, ali su uprkos tome izgubili svoju osnovnu namenu.

Kako kažu autori ture, trgove treba vratiti pešacima u gradu, koji je ostao bez svojih trgova, jer su svi, sem Trga slobode, pretvoreni u parkirališta. Zbog toga je neophodno razvijati kolektivnu svest stanovnika o značaju i vrednostima ovih prostora. Šetnja se održava 10. novembra u 16 časova, a okupljanje je na Trgu galerija.

Učešće u ovim turama, kao i sve ostale aktivnosti koje organizuje EU info kutak, besplatne su.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak