Kolike su kazne ako nemate zimsku opremu u inostranstvu

Mondo 21.12.2018 13:33
Kolike su kazne ako nemate zimsku opremu u inostranstvu


Osim zimskih guma, lanaca, i automobil mora biti u potpunosti očišćenBilo da putujete poslovno ili privatno, potrebno je poznavati saobraćajne propise i u drugim zemljama.

Ovde ćemo se posebno fokusirati na zemlje koji imaju razvijen zimski turizam, pa će naradnih nekoliko meseci biti posebno zanimljiv našim ljubiteljima skijanja.

Najpre da "pređemo" domaće propise.

Srbija

Od 1. novembra, ako na kolovozu ima snega ili leda, obavezno je imati zimske (najbolja opcija) ili "all-season" (za sva godišnja doba) gume na sva četiri točka sa šarom minimalne dubine 4mm. Moguće je voziti i sa letnjim gumama sa dobrom šarom, ali vam to ne preporučujemo jer ona bitno gube svoja svojstva ako je spoljašnja temperatura ispod sedam stepeni, a posebno u slučaju snežnih padavina.

U vožnji vam naseljenog mesta u kolima morate imati i lance za sneg. Njih je potrebno montirati na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. Naša je preporuka da ih jednom ili dvaput montirate na suvom da ne biste testirali svoje veštine na nekoj vetrometini.

Iznos kazni: 6.000 – 20.000 dinara

Bosna i Hercegovina

Od 15. novembra do 15. aprila je potrebno imati zimsku opremu bez obzira na uslove na putu. Dakle, ili četiri zimske gume ili četiri letnje s lancima za sneg za pogonske točkove. U oba slučaja, dubina šara mora biti najmanje 4 mm.

Iznos kazni: 20 – 100 evra

Crna Gora

Zimska oprema obavezna u periodu od 15. novembra do 1. aprila, bez obzira na vremenske uslove.

Pod zimskom opremom se podrazumevaju zimske gume na pogonskim točkovima najmanje dubine šare 4 mm, dok na točkovima koji nisu pogonski mogu da budu i letnje gume iste minimalne dubine šare. Obavezno je i posedovanje lanaca za sneg za pogonske točkove.

Iznos kazni: 60 do 300 evra i isključivanje iz saobraćaja.

Hrvatska

Zimska oprema obavezna u periodu od 15. novembra do 15. aprila, bez obzira na vremenske uslove. Pod zimskom opremom se podrazumevaju četiri zimske gume ili letnje gume sa lancima za sneg za pogonske točkove, pri čemu u oba slučaja dubina profila ne sme da bude manja od 4 mm.

Za neočišćeni automobil dobićete kaznu od skoro 100 evra, a ako sneg za vašeg vozila ometa druge vozače, iznos se penje na 130 evra.

Iznos kazni: 40 – 670 evra i isključenje iz saobraćaja.

Slovenija

Zimska oprema je obavezna od 15. novembra do 15. marta bez obzira na vremenske uslove, kao i van tog perioda ukoliko na putu ima snega i leda. Pod zimskom opremom se podrazumevaju zimske gume ili kombinacija – letnje gume s lancima za sneg za pogonske točkove. U oba slučaja dubina šare ne sme da bude manja od 3 mm.

Obavezno je i posedovanje lopate. Ovde je propisana kazna za od snega neočišćen automobil – 200 evra.

Jedino u priobalnom području Kozina – Kastelec – Podgorje nije potrebno imati zimsku opremu. Ali kako do tamo treba stići kroz kontinentalnu Sloveniju, imajte zimske gume bez obzira gde ste se uputili.

Iznos kazni: 40 – 500 evra

Austrija

U periodu od 01.11. do 15.04. obavezna je zimska oprema ali, kao i Srbiji, ako na putu ime snega ili leda. Za vozila težine do 3,5 tona, pod zimskom opremom se smatraju zimske gume sa minimalnom dubinom šare od 4 mm, kao i lanci za sneg na pogonskim točkovima. Moguće se voziti i na letnjim guma s minimalnom dubinom šare od 4 mm.

Upotreba lanaca za sneg je dozvoljena samo u slučaju neprekidnog glatkog snega ili leda na putu, ali ne i u slučaju bljuzgavice ili delimično snegom pokrivenog kolovoza. To znači da možete dobiti kaznu ako vozite po bljuzgavici s lancima na letnjim gumama.

Dozvoljeno je voziti s gumama sa šiljcima, ali uz posebnu nalepnicu. Tada je brzina ograničena na 100 km/h na auto-putevima, odnosno 80 km/h na putevima van naselja.

Iznos kazni: 35 – 5.000 evra (u slučaju da zbog neodgovarajućih guma uzrokujete zastoj u saobraćaju)

Italija

Zimska oprema je zakonski obaveza samo u planinskoj pokrajini Aosta od 15. oktobra do 30. aprila. U ostatku zemlje zimska oprema je obavezna samo u slučaju zimskih uslova vožnje. Dozvoljena je upotreba zimskih ili letnjih guma i lanaca za sneg. Dubina šare na gumama i na Apeninskom poluostrvu mora biti najmanje 4 milimetra. Ako idete u alpske doline preporučujemo vam da uvek imate u priboru lance za sneg i lopatu.

Minimalna kazna: 85 evra

Francuska

Ne postoji vremenski okvir za obavezno korišćenje zimskih guma, već su one obavezne u slučaju zimskih uslova na putu (sneg ili jača poledica) ili kada naiđete na odgovarajući saobraćajni znak. Zimske gume moraju imati šare dubine najmanje 3,5 milimetra. Naravno, dozvoljena je i kombinacija letnje gume i lanci.

Minimalna kazna: 135 evra

Švajcarska

Oprema za sneg nije vremenski određena, ali je obavezna u uslovima zimskih uslova vožnje. Zimska oprema znači četiri zimske gume sa šarom minimalne dubine od 1,6 mm. Ako saobraćajni znak zahteva upotrebu lanaca za sneg, to važi za sva vozila osim za vozila s pogonom na sva četiri točka. U slučaju saobraćajne nesreće u zimskim uslovima krivica se može pripisati vozaču bez odgovarajuće zimske opreme.

Mnogi prelazi na putevima u višim predelima su često prolazni samo sa lancima za sneg, tako da se vozačima savetuje da ih imaju u zimskom periodu kao dodatnu opremu u vozilu.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila su dozvoljene gume sa šiljcima (zabranjene u većini evropskih zemalja), a takva vozila moraju biti obeležena posebnom nalepnicom i maksimalna dozvoljena brzina je 80 km/h.

Bugarska

Zimske gume nisu obavezne, ali lanci za sneg jesu na određenim deonicama pokrivenim snegom od 1. novembra do 31. marta.

Makedonija

Zimska oprema je obavezna u periodu od 15. novembra do 15. marta. Pod zimskom opremom se podrazumevaju zimske gume ili letnje gume sa lancima za sneg za pogonske točkove, pri čemu u oba slučaja dubina profila ne sme da bude manja od 4 mm.

Minimalna kazna: 15 evra

Mađarska

Zimska oprema nije zakonski definisana, ali u slučaju obilnih snežnih padavina obavezno je korišćenje lanaca za sneg na pogonskim točkovima. Tada je maksimalna brzina ograničena na 50 km/h. Za vreme snežnih uslova, strana vozila neće moći da uđu u zemlju ako nemaju lance za pogonske točkove.

Češka

Između 01. novembra i 31. marta, bez obzira na vremenske uslove, zimska oprema je obavezna na putu D1 Prag - Brno, na deonici od Mirošovice do Kivalka, kao i na mnogim regionalnim i lokalnim putevima, koji su označeni saobraćajnim znakom na kome se nalazi automobil i snežna pahuljica.

Zimska oprema se sastoji od četiri zimske gume koje moraju imati šaru najmanje dubine od 4 mm ili četiri letnje gume sa lancima za sneg. Upotreba lanaca za sneg dozvoljena je samo u slučaju kada je kolovoz u potpunosti prekriven snegom.

Minimalna kazna: od 80 evra.

Slovačka

Za putnička vozila su od 15. novembra do 31. marta, u slučaju zimskih uslova vožnje, obavezne zimske gume s oznakom M+S i minimalnom dubinom šare od 3 mm na svim točkovima. Dozvoljena je takođe upotreba letnjih guma u kombinaciju s lancima za sneg.

Minimalna kazna: od 80 evra.

Nemačka

Obavezna upotreba zimske opreme (četiri zimske gume i lanci) nije kalendarski određena, već zavisi od vremenskih uslova, tj. kada je put pokriven snegom ili ledom.

Grčka

Zimske gume nisu obavezne.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak