Nije lako biti Srbin u Vukovaru

Novosti 21.12.2018 13:05
Nije lako biti Srbin u Vukovaru


Zamenik gradonačelnika Srđan Milaković pokazao je popis ubijenih Srba u Vukovaru. Na spisku su 42 imena ubijenih u julu i avgustu 1991. godineDAN nakon što je vukovarski HDZ zatražio da se zabrani rad Demokratskog saveza Srba tvrdeći da njegovi članovi iznose neistine o devedesetim godinama prošlog veka, zamenik gradonačelnika Srđan Milaković pokazao je popis ubijenih Srba u Vukovaru.

Na spisku su 42 imena vukovarskih Srba koji su ubijeni u julu i avgustu 1991. godine, a reč je o civilima koji sa ratnim dejstvima nisu imali veze.

- Ti su ljudi poreklom Srbi, to su civilne žrtve, i krivci koji su ih ubili nikada nisu odgovarali. U Vukovaru se govori o žrtvama, ali samo o žrtvama čiji su egzekutori pripadnici srpskog naroda - tvrdi Milaković.

Pozvao je gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu da proveri spisak i utvrdi da li je reč o osobama koje su nekada nešto nezakonito uradile, imale eksploziv u kući ili oružje.

- Najlakše je ljude etiketirati i nazvati ih velikosrbima, i to onda kada traže pravo za Srbe, upotrebu srpskog jezika i ćirilice. Za Srbe u Vukovaru nikada nije bila teža situacija, ne mogu da ostvare prava koja su im garantovana hrvatskim ustavom - kaže Milaković.

- Činjenica je da od devedesetih godina nisu vladale takve napetosti u Vukovaru kao danas i da je retorika sve sličnija onoj iz tog vremena. Jaz između Hrvata i Srba sve je veći i opasniji - kaže zamenik gradonačelnika Srđan Milaković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak