Kako da saopštite loše vesti

Novosti 20.12.2018 16:39
Kako da saopštite loše vesti


Ako se nađete u situaciji da morate nekom da kažete nešto što mu se neće svideti, imajte u vidu da nije samo važno šta kažete, već i kako. Male promene u izboru reči čuda čineNe ubij glasnika - opominje izreka zasnovana na našoj prirodnoj reakciji da osetimo odbojnost prema onom ko nam saopšti loše vesti. Ako se nađete u situaciji da morate nekom da kažete nešto što mu se neće svideti, imajte u vidu da nije samo važno šta kažete, već i kako. Male promene u izboru reči čuda čine.

Izbegavajte negativne reči koje sagovornika mogu navesti da zamišlja katastrofalne scenarije. Negativne reči šalju alarm u mozak koji delimično zatvara centre za logiku i rezonovanje. Cilj vam je da smanjite dramu, a to se postiže upotrebom pozitivnih reči.

To ne znači da treba da okolišate. Budite direktni, dajte sagovorniku odmah najvažniju informaciju ma kako se neprijatno osećali. Važno je odmah saopštiti loše vesti bez prevelikog uvoda da tenzija ne bi rasla. Zatim, ako budu imali dodatna pitanja, odgovorite polako.

Ponekad nesvesno preuzimamo odgovornost za loše vesti jer nam je neprijatno. Nemojte to da radite. Jedno je saosećanje, drugo preuzimanje odgovornosti. Ako na primer treba da saopštite kolegama vest da je projekat na kom ste svi zajedno dugo radili ugašen, kažite to jasno, direktno, ali bez preuzimanja odgovornosti. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak