Izborite se sa prehladom i gripom Z.O.J. | 16. decembar 2018. 14:34 | Komentara: 0

Novosti 20.12.2018 16:20
Izborite se sa prehladom i gripom Z.O.J. | 16. decembar 2018. 14:34 | Komentara: 0


Ako vas trese povišena temperatura ne nosite suviše odeće, ne pokrivajte se gomilom ćebadi i ne pijte vreo čajUKOLIKO želite da izbegnete virusne infekcije karakteristične za ovo doba godine, i ostanete zdravi, što manje provodite vremena u zagađenim i zadimljenim prostorima, kao i gužvama na malom prostoru. Izbegavajte i druge štetne uticaje koji idu naruku ovim nevidljivim stvorenjima, spremnim uvek da napadnu. Ali, ako vas uprkos svemu prehlada ili grip sustigne, postoje načini da se prevladaju, ističu stručnjaci.

Pre svega, nemojte se preterano utopljavati, jer je to kod prehlade potpuno pogrešno. Ako vas trese povišena temperatura ne nosite suviše odeće, ne pokrivajte se gomilom ćebadi, i ne pijte vreo čaj, jer će vam temperatura još više narasti. Po mogućstvu otvorite prozor na nekoliko minuta, obucite nešto pamučno i popijte hladnu limunadu.

Ako malo kašljete i kijate, ne znači da treba da se "prikujete" za krevet. Potpuno mirovanje omogućava da se u bronhijama i plućima lakše nagomilava sluz, što pre može dovesti do bronhitisa i upale pluća. Da se to ne bi dogodilo, dovoljna je šetnja po kući.

Poželjno je da izbegavate tešku i masnu hranu, jer ona tokom varenja oduzima snagu organizmu. S obzirom na to da virus gripa ne voli gaziranu sredinu, lekari preporučuju uzimanje mineralne vode sa limunom, koja je istovremeno savršeni čistač lekova iz jetre.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak