OTP Grupa kupuje Sosijete ženeral banke u Srbiji

RTS 20.12.2018 15:12
OTP Grupa kupuje Sosijete ženeral banke u Srbiji


"Sosijete ženeral Grupa" potpisala je ugovor o nameri da "Sosijete ženeral" banke u Srbiji proda mađarskoj "OTP Grupi".Prodaja je uslovljena odobrenjem Narodne banke Srbije i antimonopolske komisije.

Mađarska OTP grupa služi oko 11 miliona klijenata u devet zemalja, sa oko 33.000 zaposlenih i oko 1.500 filijala.

"SOGE Lizing i SOGE Osiguranje su obuhvaćeni procesom prodaje, dok će Sosijete ženeral Grupa nastaviti svoje prisustvo u Srbiji kroz ALD Automotive. Zatvaranje transakcije bi trebalo da se desi u narednim mesecima", rečeno je Tanjugu u Sosijete ženeral banci.

Sosijete ženeral banka u Srbiji je beležila rekordne rezultate u poslovanju u poslednjih nekoliko godina, navode, a banka je na domaćem tržištu pozicionirana na četvrtom mestu po visini aktive, trećem po obimu kredita i četvrtom po ukupnim depozitima.

Aktivna je i u poslovima sa stanovništvom i sa korporativnim klijentima.

"U narednim mesecima, Sosijete ženeral grupa i OTP grupa će zajedno raditi na pridobijanju potrebnih odobrenja. Sosijete ženeral Srbija će nastaviti servisiranje stanovništva i korporativnih klijenata sa visokim nivoom kvaliteta i posvećenosti dok se bude pripremala neometana tranzicija za klijente osiguravajući pri tome stabilnost njihovog odnosa sa bankom", kažu u banci.

Bankarsko tržište Srbije se proteklih godina znatno promenilo, smanjuje se broj malih banaka koje postaju deo sistema "velikih igrača", a u narednom periodu može se očekivati dalje ukrupnjavanje ovog sektora i prodaja udela u bankama čiji je većinski vlasnik država.

Trend smanjenja broja zaposlenih u bankarskom sektoru Srbije započet je u toku 2009. godine kada je u njima radilo 30.876 ljudi, a danas je ta brojka 22.467, što je za 8.409 ljudi manje u bankama Srbije.

Od 34 banke (21 privatna) koliko ih je bilo pre desetak godina, danas je ta brojka 28, od kojih su 23 privatne, a u pet banaka u Srbiji država je većinski vlasnik.

Pre desetak godina, 13 banaka su bile "srpske" od čega je devet bilo u vlasništvu države kao većinskog akcionara, dok su četiri bile u vlasništvu privatnih lica.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak