Jeremić: Pismo Trampa otklonilo sumnje, stvari se iza kulisa ubrzano privode kraju

Danas 20.12.2018 13:06
Jeremić: Pismo Trampa otklonilo sumnje, stvari se iza kulisa ubrzano privode kraju


Predsednik Narodne stranke i nekadašnji šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je za Danas da je pismo američkog predsednika Donalda Trampa predsedniku Kosova Hašimu Tačiju otklonilo sumnje da se pitanje Kosova privodi kraju.– Ako je neko imao dileme oko toga da li je istina da se stvari iza kulisa ubrzano privode kraju, ovim pismom su sumnje otklonjene. Već neko vreme izlazim u javnost sa lokacijama i detaljima tajnih sastanaka Vučića i Tačija koji su se dešavali ove godine u Parizu, NJujorku i Rimu. Govorio sam i o ulozi Blera u lobiranju da se u svetskim prestonicama prihvati koncept „razgraničenja“

Predsednik Amerike ne bi pisao zvanično pismo na memorandumu Bele kuće u kome kaže da su pregovori nadomak okončanja da to nije tako – ukazuje Jeremić za Danas.

Jeremić je na svom tviter nalogu napisao i da ga ni Vučić ni Tači nisu demantovali kada je objavljivao gde su se tajno sastajali, i da su se njih dvojica za osvetu dogovorili da ga Tači spomene u SB UN. Jeremić to ocenjuje kao „vrlo providan“ potez. On postavlja i pitanje, otkud u Savetu bezbednosti UN priča o KiM, ako je pitanje izmešteno u EU.

Sa potpuno suprotnog političkog pola, iz Liberalno-demokratske partije, poručuju da Trampovo pismo deluje kao kurtoazna podrška.

– Nisam razumeo da se u pismu govori kako smo tako blizu sporazuma. Više mi deluje kao kurtoazna protokolarna podrška podstaknuta opštim mestima, gde je najviše zazvučalo to kako će Tramp obojicu primiti u Beloj kući u slučaju da do sporazuma dođe – kaže Đorđo Žujović, član Predsedništva LDP, za Danas. On nije optimista da dogovora može da dođe brzo.

– Nisam neki preterani optimista da do tog dogovora između Srba i Albanaca može doći tako brzo, posebno što više ni ne znamo sa kim među Albancima mi uopšte pregovaramo, dok mi kao građani Srbije ne znamo o čemu tačno pregovara ni naš predsednik. Bilo bi dobro da svi u tom poslu budu manje mistični, a više pragmatični, i da prestanu da žive u uverenju da će neko sa strane resiti naše probleme, dok mi statiramo i čekamo uključivanje ko zna još koga u taj sada već prekinuti dijalog – zaključuje Žujović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak