Šta je pismom Tačiju i Vučiću Tramp stavio na sto?

RTV 20.12.2018 13:03
Šta je pismom Tačiju i Vučiću Tramp stavio na sto?


Pismima koja je uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku privremenih kosovskih institucija Hašimu Tačiju, američki predsednik Donald Tramp je praktično, razgraničenje kao rešenje problema Kosova, i zvanično stavio na sto, piše "Blic".Pismima koja je uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku privremenih kosovskih institucija Hašimu Tačiju, američki predsednik Donald Tramp je praktično, razgraničenje kao rešenje problema Kosova, i zvanično stavio na sto, piše "Blic".

List navodi, pozivajući se na diplomatske izvore u Vašingtonu, da su na Trampa uticaj verovatno izvršili savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i državni sekretar Majk Pompeo, koji su prethodnih meseci bili posvećeni ovom pitanju.

"Ovo je nesumnjivi pokušaj Amerike da vrati uticaj na Balkan. Ono što je (Emanuel) Makron pokušao da uradi u Parizu 11. novembra, sada očigledno pokušava Tramp", kaže izvor "Blica".

Za zvanični Brisel ovako otvorena ponuda Trampa predstavlja veliko iznenađenje, a SAD žele da pokažu da se Evropska unija pokazala nesposobnom da reši kosovski problem, dodao je isti izvor.

Tači: Otvaranje puta ka članstvu Kosova u UN, Kosovo nema lojalnijeg saveznika od Vašingtona

Predsednik Kosova Hašim Tači je u Briselu izrazio nadu da će konačni sporazum između Prištine i Beograda biti postignut tokom narednih nedelja ili meseci, čime će biti otvoren put za prijem Kosova u Ujedinjene nacije, navode danas prištinski mediji.

Ne možemo priuštiti gubitak podrške Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, rekao je Tači.

On je ocenio da Kosovo nema lojalnijeg saveznika od Vašingtona, zbog čega treba, kao i do sada, da ima poverenje u SAD.

Govoreći o pismu koje mu je uputio američki predsednik Donald Tramp, Tači je izjavio: "SAD su konačno progovorile i jasno poručile - zbližite se, postignite sporazum što je pre moguće, kako bi zemlja krenula ka evroatlantskoj perspektivi".

Hodžaj: Od januara nova faza dijaloga uz učešće SAD

Od januara naredne godine do kasnog proleća diskusija između Beograda i Prištine ući će, prema zameniku kosovskog premijera Envera Hodžaja, u novu fazu, a u taj proces će, kaže Hodžaj, biti uključene SAD.

Hodžaj je rekao da će tokom tog perioda da se razgovara o 10 do 15 pitanja, prenosi prištinski Lajmi.

"Ono što se događalo do sada je bila diplomatija 'korak po korak', ali od sada idemo na postizanje sveobuhvatnog sporazuma", rekao je Hodžaj.

Govoreći o pismu koje je Tramp poslao Tačiju, Hodžaj je rekao da ono govori o najnovijoj situaciji u kojoj se Kosovo trenutno nalazi.

Vesić:Tramp poručuje da treba uvažiti interese Srbije

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić ocenio je danas da Trampova pisma Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju ukazuju na to da se SAD uključuju u dijalog o rešavanju pitanja Kosova i Metohije, da je pozicija naše zemlje u pregovorima danas bolja i da je Trampova poruka da treba uvažiti i interese Srbije.

Vesić je rekao da EU više nije jedini format u okviru kojeg se razgovara i da se sada sve vraća pod okrilje svetske organizacije.

''Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uradio je dobar posao i u prethodne dve godine uložio ogroman napor da se u UN ponovo otvori pitanje trajnog rešenja za KiM, dok je do pre dve godine jedino pitanje međunarodne zajednice bilo da li će Srbija da prizna nezavisnost Kosova'', rekao je Vesić gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

On je primetio da su sada svi uvereni da treba uvažiti legitimne interese Srbije - političke, ekonomske, kulturne, istorijske i ocenio da je to velika pobeda predsednika Vučića.

''Da su sponzori kosovske nezavisnosti mogli da završe taj proces, već bi ga završili, ne bi bilo potrebe za Trampovim pismom i za dodatnim pregovorima. Nismo blizu rešenja, ali je činjenica da se okvir menja i da su pozicije Srbije bolje, čak i predsednik SAD kaže da treba uvažiti interese Srbije i to je naša najveća pobeda'', naglasio je Vesić.

On je podsetio da se dijalog između Beograda i Prištine prvobitno vodio u UN i rekao da je bivši predsednik Boris Tadić ''iz samo njemu poznatih razloga'' odlučio da prebaci pregovore iz UN u EU.

''Zašto se to desilo, niko ne zna, kao što niko ne zna ni zašto je Vuk Jeremić podneo zahtev Međunarodnom sudu pravde koji je stavio pečat na samoproglašenu kosovsku nezavisnost. I dan-danas mu Albanci zahvaljuju, Tači se na Savetu bezbednosti maltene Jeremiću zahvalio za to što je uradio za njih. Ako je neko doprineo nezavisnosti Kosova, to je Jeremić svojim glupim potezima'', smatra Vesić.

On kaže da su Albanci sada nervozni i da su uveli takse i formirali vojsku uvereni da će tako pojačati svoju poziciju u pregovorima.

''Zato je važno da se u dijalog uključe i SAD, jer je činjenica da Priština ne priznaje nijedan drugi autoritet. Jedino SAD mogu da ih nateraju da naprave određene ustupke'', zaključio je Vesić.

Kesić: Čudan tajming, SAD bi da poguraju priču o rešenju između Beograda i Prištine

Očigledno je da postoji odluka u administraciji SAD da se iskoristi prilika da se pogura priča oko rešenja između Beograda i Prištine, izjavio je politički analitičar iz SAD Obrad Kesić.

Kesić je za televiziju Prva, povodom pisama koje je američki predsednik Donald Tramp poslao Prištini i Beogradu, rekao da je tajming za tako nešto veoma čudan, jer su odnosi Beograda i Prištine eskalirali.

On smatra da su pisma zakasnela, jer je trebalo da budu poslata pre mesec ili dva, odnosno pre eskalacije odnosa Beograda i Prištine i ponovio da je tajming čudan jer albanska strana sve više ide ka radikalnim potezima.

"Sve u svemu to je jedan signal, postoji jedna šargarepa za oba lidera ako se dogovore, to je taj prijem kod predsednika SAD, koji bi pokazao da je Amerika uspela tamo gde EU nije. Postoji mogućnost da sledi nagrada, ali sa druge strane može biti i kazna", ocenio je Kesić.

Prema njegovom mišljenju, pismo nije najbolje izrađeno, odnosno da je smišljeno pre par nedelja kada su odnosi bili drugačiji, ali da se Amerikanci nadaju da je ono "faktor koji će da spusti loptu i dovede do pregovora".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak