Nekoliko jednostavnih načina da ubrzate svoj računar

Radio 021 20.12.2018 12:37
Nekoliko jednostavnih načina da ubrzate svoj računar


Računar vam je odjednom spor i nemate ideju zašto se vaše aplikacije vuku? Počnite sa sitnim stvarima poput zatvaranja nekoliko tabova, prestankom čuvanja svega i svačega na desktop i na kraju - čišćenjem vašeg hard diska od suvišnih aplikacija. Svi ovi koraci trebalo bi bar malo da pomognu.Ako i dalje imate problema sa svakodnevnim radom, vreme je da isprobate nekoliko alternativnih solucija.
 
Očistite vaš računar
 
Ponekad se ne čini, ali kompjuter je mašina kao i svaka druga i traži određen nivo fizičkog održavanja. Pod tim, naravno, mislimo na čišćenje prašine koja se tokom dužeg korišćenja verovatno nakupila na dnu kućišta i među komponentama. Uzrok su i ventilatori koji hlade vaše komponente, ali u isto vreme privlače čestice nečistoće. Ako ga ne čistite, računar će postajati sve topliji i sporiji.
 
Kako se rešiti prašine?
 
Vaše glavno oružje u ovom slučaju je komprimovani vazduh u limenci koji može da se kupi u prodavnicama opreme za računare. Ako imate laptop, obratite pažnju gde ga ostavljate posle korišćenja. Neki prenosnici imaju ventilatore koji služe za hlađenje komponenti i donjeg dela kućišta, što znači da stavljanje računara na bilo šta osim vaše ruke i čistog stola po pravilu rezultira uvlačenjem prašine i spomenutim pregrevanjem.
 
I nikako ne usisavajte prašinu iz kućišta usisivačem jer možete oštetiti računar.
 
Da li znate koji se programi pokreću pri pokretanju računara?
 
Bez obzira da li imate Windows ili macOS, vaš računar uvek pri pokretanju pokreće unapred određeni niz programa. Ovo je vrlo korisno ako se radi o aplikacijama koje moraju da budu aktivne sve vreme (najbolji primer su antivirusi), ali kao i kod svih stvari u životu - previše može da našteti.
 
Ako imate prevelik broj programa koji se pokreću u StartUp fazi, postoji šansa da će se računar pokretati, pa čak i raditi sporije. Ovome možete doskočiti na vrlo jednostavan način. Na Macu idite u System Preferences > Users and Groups > Login Items. Tamo pronađite aplikacije koje vam ne trebaju i obrišite ih sa popisa. Ista stvar važi i za Windowse - pokrenite Task Manager, tamo odaberite tab Startup i u njoj deaktivirajte neželjene aplikacije.
 
Oslobodite prostor na disku
 
Koliko ste puta instalirali masivnu aplikaciju i posle na nju potpuno zaboravili? Ne brinite - to se dešava svima, pogotovo u eri kada zapremina desktop računara bez problema premašuje jedan terabajt prostora. 
 
U svakom slučaju, ako ikad odlučite malo da oslobodite prostor na vašem kompjuteru, bacite pogled na aplikacije koje ne koristite - i deinstalirajte ih. Ako ni to nije dovoljno, otvorite mapu Downloads i obrišite sve "užase" koje ste ostavili tamo. Konačno, ispraznite kantu za smeće.
 
Naravno, ako ni sve navedeno ne pomaže, vreme je da pogledate sva mesta na kojima ste čuvali datoteke i proverite koliko mesta zauzimaju. 
 
Na kraju - ako sve navedeno ne pomaže, velike su šanse da je krivac za hrpu zauzetog prostora na vašem računaru vaš operativni sistem i njegova brzorastuća kolekcija privremenih datoteka.
 
Za ovakvo nešto najbolje je posegnuti za specijalizovanim aplikacijama. Ako imate Mac, dobro će vam doći CleanMyMac. Što se PC-ja tiče, rešenje se nalazi u samom operativnom sistemu. Storage Sense je automatski alat koji Windows-u omogućuje da automatski briše privremene podatke, dok vam Disk Cleanup daje malo veću kontrolu nad brisanjem nepotrebnih podataka.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak