Ocenjivanje drugog stranog jezika ipak opisno u ovom polugodištu

Radio 021 20.12.2018 12:33
Ocenjivanje drugog stranog jezika ipak opisno u ovom polugodištu


Drugi strani jezik u petom razredu osnovne škole na kraju prvog polugodišta ocenjivaće se opisno, jer Skupština Srbije nije stigla da usvoji izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojima je predviđeno vraćanje brojčane ocene.Kako piše list "Danas", umesto brojčanih ocena nastavnici će koristiti trostepenu skalu sa "ističe se", "dobar" i "zadovoljava", kako je zakonom predviđeno ocenjivanje iz izbornih programa. Takav status ima drugi strani jezik, zajedno sa građanskim vaspitanjem i verskom nastavom.
 
Izvođenje opisne zaključne ocene iz drugog jezika važiće na teritoriji cele države, a ne samo u Vojvodini, gde se sutra završava prvo polugodište. U Ministarstvu prosvete potvrđeno je za "Danas" da je dopis upućen direktorima svih osnovnih škola.
 
Podsetimo, Ministarstvo je još u septembru najavilo da će zakon biti promenjen i nastavnicima sugerisalo da zbog toga vode dvostruku evidenciju - i opisnu i brojčanu. U školama je ovaj dopis svako tumačio kako je hteo. Neki su sve vreme u dnevnik upisivali brojčane ocene, drugi su brojčane ocene upisivali u pedagoške sveske, a na tromesečju su u dnevnik unosili opisne. Kako dalje piše beogradski list, u nekim vojvođanskim školama su čak i zaključili brojčane ocene i sada ne znaju šta da rade, jer je dopis iz Ministarstva stigao tri dana pred kraj polugodišta.
 
Još veća zabuna je nastala zbog toga što su brojčane ocene od jedan do pet nastavnici morali da pretvore u trostepenu skalu, a nisu znali po kojim kriterijumima.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak