Kongres SAD 'štiti' EU: Rezolucija protiv Severnog toka

Mondo 20.12.2018 12:27
Kongres SAD 'štiti' EU: Rezolucija protiv Severnog toka


Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju protiv izgradnje jednog energetskog projekta udaljenog više od 6.600 kilometara od Vašingtona, navodno iz brige za EU.Predstavnički dom SAD-a je saopštio da je taj gasovod "drastičan korak unazad za energetsku bezbednost Evope i za interese SAD", pozivajući evropske vlade da odbace projekat, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Rezolucijom se, takođe, poziva američki predsednik Donald Tramp da "iskoristi sva raspoloživa sredstva kako bi podržao energetsku bezbednost Evrope" kroz diverzifikaciju tržišta i smanjenje zavisnosti od Rusije.

Amerikanci se roguše zbog izgradnje 11 milijardi dolara vrednog gasovoda Severni tok 2, a na rezoluciju Kongresa zvanična Moskva je odmah reagovala ocenom da je reč o još jednom pokušaju da se ugrozi sprovođenje, kako kažu, čisto komercijalnog projekta.

Ova američka "briga za Evropu" potkrepljena je malo i brigom za profit, jer SAD veču dugo i neuspešno pokušavaju da nagovore Evropljane, što milom što silom (primer Bugarske), da odustanu od ruskog gasa i umesto toga kupuju njihov komprimovani gas, koji bi dolazio brodovima.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je, komentarišući rezoluciju, rekao da su pokušaji SAD da ugrozi ovaj projekat primer nefer konkurencije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak