Dodik o opozivima ambasadora BiH

B92 20.12.2018 12:14
Dodik o opozivima ambasadora BiH


Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da će opozvani ambasadori BiH uskoro biti zamenjeni novim.Predsedništvo BiH je na sednici u utorak smenilo sve ambasadore na mestima u diplomatsko-konzularnoj mreži koja pripadaju Republici Srpskoj i najavio da će uskor ta mesta biti popunjena.

"U skladu sa ovlašćenjem, srpski član Predsedništva raspolaže srpskom kvotom u diplomatsko-konzularnoj mreži i ja sam odlučio da uvedem neke nove ljude", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu, prenosi RTRS.

On je naveo da je smenjen i jedan broj ambasadora iz hrvatskog korpusa, dok su na nekim pozicijama koje pripadaju Bošnjacima izvršena imenovanja na ranije upražnjena mesta.

Dodik je rekao da je s druga dva člana Predsedništva BiH sačinio sporazum o tome koja stalna ambasadorska mesta i ona koja se rotiraju, pripadaju kojem narodu.

"Nas trojica smo sačinili sporazum, da bismo imali sredjenu situaciju kada budu isticali mandati i da se svaki put ne lome koplja o tome šta kome pripada", naglasio je Dodik.

On je ocenio da je to usaglašen pristup i da je fer i za Republiku Srpsku.

Kada je reč o popunjavanju upražnjenih ambasadorskih mesta, Dodik je podsetio na diplomatsku praksu da se ime novog ambasadora ne saopštava dok zemlja domaćin ne da agreman.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak