Savez za Srbiju: Nećemo na izbore pod ovakvim okolnostima, protesti do ispunjenja zahteva

N1info 19.12.2018 12:30
Savez za Srbiju: Nećemo na izbore pod ovakvim okolnostima, protesti do ispunjenja zahteva


Osnivači Saveza za Srbiju (SzS) poručili su da ujedinjena opozicija ne priznaje i da neće izaći ni na jedne izbore u Srbiji sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi za održavanje fer i slobodnih izbora, a za šta će se boriti i na protestima.Predsednik Narodne stranke i jedan od osnivača SzS Vuk Jeremić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da pod "ovakvim okolnostima" opozicija neće učestvovati ni na izborima za republički parlament koji bi mogli da budu raspisani zbog situacije sa Kosovom.

"Taj republički parlament bez učešća opozicije neće imati legitimitet koji je neophodan međunarodnoj zajednici da bi se završila stvar oko Kosova na način na koji je ova vlast obećala", rekao je Jeremić. 

Nebojša Zelenović predstavio je "Belu knjigu" svih neregularnosti na lokalnim izborima održanim 16. decembra u Lučanima, rekavši da su prikupili dovoljno "krunskih dokaza" koji govore da izbori nisu fer i slobodni, te je najavio da će biti dostavljeni nadležnim telima u Srbiji, ambasadama, EU i srpskom parlamentu. 

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da su na izbore u Lučanima izašli kako bi dokumentovali dokaze o neregularnim izborima, "vrhuncu diktature i totalitarizma" i predstavili ih Srbiji i čitavom svetu.

Obradović je zatražio hitnu ostavku državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, koja je na dan izbora bila u policijskoj stanici u Guči i rekao da je tokom izbornog dana u Lučanima prekršen i Zakon o policiji, jer je Dijana Hrkalović preuzela komandovanje, a po Zakonu o policiji, kako je naveo, državna sekretaraka ne može komandovati operativnim jedinicima policije, već to može samo direktor policije.

On je izneo nekoliko primera izbornih neregularnosti koje su predstavnici SzS prijavljivali, ali na koje policija nije reagovala, poput neregistrovanih automobila koji su kružili opštinom Lučani i paralelnih spiskova.

Obradović je rekao da policija nije saslušavala ni privodila u takvim slučajevima, već je privodila opoziciju koja je ukazivala na neregularnosti. 

"Krivične prijave će biti protiv svih onih koji nisu reagovali", rekao je Obradović.

Navodeći da ujedinjena opozicija mora nekim drugim metodama da se suprotstavi aktuelnoj vlasti, Obradović je pozvao građane da se pridruže u subotu 22. decembra nastavku protesta i pokažu da su spremni da se bore za svoja prava, slobodu medija, izbora i da se bore protiv nasilja. 

Predsedavajući SzS Dragan Đilas nije želeo da odgovori na pitanje novinara televizije Pink o tome da li je iznenađen odlukom Saše Jankovića da se povuče sa mesta predsednika Pokreta slobodnih građana i iz aktivnog političkog života, dok je Obradović odgovorio da predstavnici SzS ne komentarišu kolege iz opozicije, već isključivo vlast.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak