Mađari na ulicama, protest protiv Orbana

Mondo 18.12.2018 16:31
Mađari na ulicama, protest protiv Orbana


U prestonici Mađarske, Budimpešti, danas su se okupile hiljade građana da protestuju protiv novog zakona o radu i, kako navode, rastuće autoritarne vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana.Današnji protesti nose naziv "Srećan Božić gospodinu premijeru" i četvrti je po redu u poslednjih nedelju dana koji organizuju levičarske opozione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, prenosi Rojters.

Orbanova partija Fides u subotu je, reagujući na proteste u zemlji saopštila da je "sve očiglednije da su učesnici protesta kriminalci koje je organizovala mreža (Džordža) Soroša".

Po?etkom meseca, vlada Viktora Orbana je primorala privatnu školu Centralni Evropski Univerzitet da napusti Mađarsku, u okviru dugogodišnjeg sukoba Orbana sa američkim milijarderom Sorošem, liberalom mađarskog porekla.

Demonstranti su u šetnji od Trga Heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane.

Na jednom od slogana je, kako se navodi pisalo "Nemoj da krade?".

"Nezadovoljstvo raste", kazala je 26-godišnja Andi, studentkinja sociologije koja nije želela da otkrije pun identitet.

"Usvojili su dva zakona ove nedelje koji... neće pomoći interesima Mađara", kazala je ona.
Novim zakonom o radu poslodavcima je dozvoljeno da traže do 400 prekovremenih sati rada godišnje, zbog čega su ga kritčari nazvali "Zakon za robove".

Vlada je takođe usvojila zakon za uspostavljanje novih administrativnih sudova koji će odgovarati vladi i nadgledati osetljiva pitanja poput izbornog zakona, protesta i pitanja korupcije, pa su, u vezi sa tim na današnjem protestu demonstranti nosili slogane sa porukom "Nezavisno sudstvo".

Britanska agencija napominje da je Orban često ulazio u sukob sa Briselom gradeći u svojoj zemlji sistem za koji kritičari tvrde da je autokratski i povećavajući kontrolu nad sudstvom i medijima.

Organizacije za zaštitu ljudska prava, navodi se, upozoravaju da je novi zakon o sudovima najnoviji vid urušavanja demokratskih institucija pod Orbanovom vladom koji je došao na vlast 2010. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak