U Sandžaku 1.000 vehabija 'spavača'

Novosti 18.12.2018 15:57
U Sandžaku 1.000 vehabija 'spavača'


Islamski ekstremisti u Srbiji trenutno miruju, a neki i dalje ratuju u Siriji. Svi su pod kontrolom lobija iz Beča i čekaju znak da krenu u akciju. U Siriji je dosad poginulo deset džihad ratnika iz ovih krajevaNakon što je u Siriji poginula cela porodica ratnika ID - Novopazarca Rejhana Plojovića (supruga Emina sa dvoje dece), u Sandžaku je ponovo aktuelizovano pitanje koliko vehabija deluje u ovom delu Srbije, koliko ih je na ratištima u Siriji, koliko ih je dosad poginulo, a koliko se vratilo?

Prema nezvaničnim informacijama iz bezbednosnih službi, u celom Sandžaku, sa crnogorskim delom, deluje oko 1.000 pripadnika ove ekstremne islamske sekte, njih 50 do 70 ratuje u Siriji, desetak ih je poginulo, a jedan manji broj se vratio. Neki su se skrasili u centralnoj Srbiji i na Kosovu, neki u Bosni, a deo u zemljama Evropske unije...

Trenutno "spavaju" i ne prave veće probleme, bezbednjaci ističu da će se "spavači" aktivirati kada procene "da je za to došao trenutak" ili dobiju nalog od svojih šefova u Maoči (Bosna), Beču i Siriji.

Jedan deo vehabija tiho se povukao iz redova ekstremista i fanatika, obrijali su brade, produžili pantalone, vratili se svojim porodicama i sada se bave ozbiljnim poslovima.

Do pre desetak godina vehabije su bile svuda vidljive u Sandžaku. Ponašali su se ekstremno, pravile su nerede u džamijama, nasrtali na hodže, pretili ubistvom muftiji Muameru Zukorliću, napadali devojke koje nisu bile obučene po njihovim ekstremno islamskim nazorima...

Na planini Ninaji tada je otkriven njihov kamp sa puno oružja, a u kasnijem obračunu sa policijom ubijen je jedan od njihovih vođa Ismail Prentić, dok je drugi vođa Senad Ramović Becan ranjen, a potom osuđen na dugogodišnju robiju. Iza rešetaka se tada našlo nekoliko vehabijskih grupa sa dvadesetak najekstremnijih članova.

- Država im je pokazala zube i od tada oni menjaju ponašanje i način delovanja, a neki shvataju da su krenuli na put bez povratka. Oni koji nisu hteli ni mogli da se menjaju u Novom Pazaru su osnovali mesdžid (mesto za klanjanje) "Furkan", koji je dugo bio centar za vrbovanje i regrutovanje mladića iz celog Sandžaka za borce Islamske države - ističe Novopazarac koji se u ovom gradu i Sandžaku dugo bavi vehabijama i vehabizmom.

Centrom "Furkan" rukovodio je Abid Podbićanin, nekadašnji imam u Velikoj Župi kod Prijepolja, koji je kasnije sa suprugom Nevzetom i decom otputovao u Siriju. U Srbiji je u odsustvu osuđen na 11 godina zatvora. Njegov blizak saradnik, zadužen za prebacivanje boraca ID iz Turske u Siriju, bio je i pomenuti Rejhan Plojović, koji je pre nekoliko dana ostao bez supruge, dvoje svoje i dvoje usvojene dece. I on je u odsustvu osuđen na osam godina zatvora.

VEHABIJSKE VOĐE IZ BEČA

Novopazarske i sandžačke vehabije pod velikim su uticajem Tutinaca Nedžada Balkana, Adema Demirovića i Mirsada Omerovića, koji žive i deluju u Beču. Ova vehabijska trojka više puta je hapšena, FBI je Demirovića označio kao vrlo opasnog čoveka, a Mirsad Omerović, poznatiji kao Mića - Bodež, na direktnoj je vezi sa vođom Islamske države Bagdadijem.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak