Koliko je opasno kad pukne kapilar oka

Lepa i Srećna 18.12.2018 13:59
Koliko je opasno kad pukne kapilar oka


Pucanje kapilara nastaje usled začepljenja nekog od krvnih sudova u oku. Oftamolozi tvrde da je ovo stanje ozbiljno i može da dovede do trajnog oštećenja vida.Crvena mrlja kao posledica pucanja kapilara na oku može da izgleda zastrašujuće, ali se u stvari radi o krvnom podlivu, odnosno običnoj modrici koja će proći kao i svaka druga modrica bez ikakvog lečenja. Ovo stanje postaje opasno tek ako ga prati i nagli gubitak vida.

- Krvni podliv na oku ne mora uvek da dovede do pogoršanja vida - kaže dr Dragana Ristić, oftalmolog VMA. - Ukoliko se pojava podliva na oku ponavlja više puta, neophodan je internistički pregled, jer osim povišenog krvnog pritiska, uzroci mogu da budu različiti.

- Pucanje kapilara nastaje usled začepljenja nekog od krvnih sudova u oku - kaže dr Ristić. - Ovo stanje je ozbiljno i može da dovede do trajnog oštećenja vida. Uzroci nastanka mogu da budu raznoliki, ali pre svega su posledica povišenog krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi, bolesti srca i ostalih bolesti krvnih sudova, kao i nekih oftalmoloških oboljenja.

Doktorka Ristić kaže da je u slučaju naglog gubitka vida potrebno odmah se javiti oftalmologu:

- Ovim pacijentima je pre svega neophodno lečenje koje će obaviti internista, a što se tiče oftalmologa, ako je zahvaćena vena i postoji otok žute mrlje, onda se daje odgovarajuća terapija, ili se, u nekim slučajevima, može raditi i intervencija laserom. U slučajevima kada je zahvaćena arterija oka, pre svega je neophodna internistička terapija, a mogu da se koriste i kapi za trenutno sniženje očnog pritiska.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak