5 saveta za siguran hod po ledu: Zaštitite se od padova

Lepa i Srećna 18.12.2018 13:50
5 saveta za siguran hod po ledu: Zaštitite se od padova


Padovi na klizavim ulicama i trotoarima mogu vam ugroziti zdravlje i život, a svi smo izloženi opasnosti! Evo kako da učinite da se vaša obuća ne kliza i da padovi postanu bezbedni...Povrede od pada na ledu mogu uključiti sve - od bolova u leđima, raznih lomova, do potresa mozga, a posledice pada posebno su opasne za starije osobe koje imaju krhke kosti

Kako biste savladali veštinu hodanja po ledu i izbegli ozbiljne posledice najbolje je da se pridržavate nekih pravila.

1. Oslobodite ruke

Dok hodate svakako ne bi trebalo da držate ruke u džepovima, a ni da se dodatno opteretite i nosite torbe ili kese. Na taj način, ukoliko padnete, nećete uspeti da se dočekate na ruke. 

2. Hodajte malo šire

Kako biste bili stabilniji svakako je poželjno hodati malo šire. "Širi hod je stabilniji, a ukoliko imate i neko dodatno pomagalo poput štapa ili kišobrana smanjili ste mogućnost pada", savetuje fiziterapeutkinja Andreja Jasić Kantoci.

3. Probajte trik sa isečenim čarapama

Za pažljivi i laganiji hod fizioterapeutkinja savetuju i jedan vrlo praktičan trik. "Na malo grubljim čarapama isecite deo za prste i navucite ih na cipelu. Na taj način se prilikom hoda prednji deo fiksira na podlogu i sprečava pad." Obično stariji ljudi pribegavaju ovom lukavom triku. 

Ovaj trik mogu koristiti i mlađi posebno ako idu u noćni izlazak. Traka od crne čarape preko čizmica neće biti previše vidljiva, a ovim brzim i jeftinim trikom zaštićete se od nezgodnog pada.

4. Hodajte nagnuti prema napred

Kako biste se dodatno zaštitili od pada, prilikom hodanja, bilo bi dobro da telo malo nagnete napred. To je hod koji liči na hod pingvina, prilikom kojeg sila gravitacije prolazi kroz prednju nogu i na taj smo način spretniji na ledu.

5. Izbegavajte sportsku obuću i previše ravnu obuću

Prilikom izlaska na led svakako treba da imate na umu da sportska obuća i čizme sa ravnim đonom nisu idealan izbor. Grublji đon i zimske čizme uz primenu naših saveta, mogli bi vam olakšati balansiranje po ledenom asfaltu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak