Impresivna fotografija Sunca je ono što naučnici čekaju već 60 godina

B92 18.12.2018 10:08
Impresivna fotografija Sunca je ono što naučnici čekaju već 60 godina


Nasina istraživačka sonda Parker, koja je između 31. oktobra i 11. novembra završila svoj prvi susret sa Suncem ušavši u njegovu atmosferu (korona), sada kruži oko te zvezde.Kao rezultat tog preleta dobijena je prva fotografija tog susreta, koju su naučnici podelili sa svetom tokom susreta Američke zajednice geofizičara.

Fotografija prikazuje strujanje korone, koje se sastoji od solarnog materijala unutar nje i pojavljuje se u područjima sa povećanom solarnom aktivnošću.

Strujanje je, na početku, bilo vidljivo na istočnom delu sunca, pa su vidljiva barem dva zraka. U pozadini se čak može videti i Jupiter - svetla tačka blizu sredine slike.

"Heliofizičari ovaj trenutak čekaju već 60 godina", rekao je šef Nasinog Odeljenja za heliofiziku Nikola Foks, dodajući: "Misterije Sunca koje želimo da razotkrijemo nalaze se unutar same korone!" 

Solarna sonda Parker pokušaće da pronađe odgovore i na pitanja:

  • Zašto je Sunčeva korona mnogo toplija od površine samog Sunca?
  • Zašto je solarni vetar koji dolati sa Sunca toliko brz?
  • Na koji se način Sunčeve čestice od Sunca kreću brzinom koja iznosi oko 50 odsto brzine svetlosti?

"Sonda Parker će dostaviti merenja neophodna za razumevanje brojnih Sunčevih fenomena", ističe naučnik Nur Raufi, član tima koji radi na projektu solarne sonde Parker.

"Da bismo mogli da donesemo bilo kakve zaključke, potreban nam je uzorak solarne korone i mladog solarnog vetra. Solarna sonda Parker će nam pomoći oko toga", istakao je on.

Rezultati prvog merenja poslati su na Zemlju 7. decembra. Drugi prelet predviđen je za april 2019, a misija sonde će trajati sve do 2025. godine.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak