Da li Partizan blefira ili stvarno napušta Superligu

Mondo 18.12.2018 00:31
Da li Partizan blefira ili stvarno napušta Superligu


Pravni tim crno-belih, na čelu sa potpredsednikom Vladimirom Vuletićem, poslao je u ponedeljak najavljenu žalbu Zajednici klubova, kao i direktoru Superlige Vladimiru Bulatoviću. Šta će se desiti ukoliko zahtevi Partizana budu odbijeni?Stav Partizana, koji su čelnici crno-belih izneli u saopštenju od subote, je jasan: "Zadržavamo pravo da prekinemo učešće u Superligi Srbije i izađemo iz Zajednice klubova Superlige i Prve lige ukoliko nam ne ispune zahteve!"

A, zahtevi "parnog valjka" su sledeći:

"
1. U skladu sa čl. 58. Pravilnika o takmičenju FK Partizan će, u predviđenom roku, uložiti žalbu na odigranu utakmicu i zahtevati ponovno odigravanje ove utakmice.

2. FK Partizan očekuje i apeluje na FSS da zakaže hitnu vanrednu sednicu i skupštinu predstavnika klubova Zajednice Superlige i Prve lige Srbije kako bi se najzad argumentovano i okviru instutucija sveobuhvatno razgovaralo o aktuelnom stanju u Superligi Srbije.

3. FK Partizan zadržava pravo da, ukoliko se ovim njegovim zahtevima ne izađe u susret u roku od 48 časova od momenta podnošenja ovih zahteva i žalbe, prekine dalje učešće u Superligi Srbije i napusti Zajednicu klubova Super lige i Prve lige Srbije."

2. FK Partizan očekuje i apeluje na FSS da zakaže hitnu vanrednu sednicu i skupštinu predstavnika klubova Zajednice Superlige i Prve lige Srbije kako bi se najzad argumentovano i okviru instutucija sveobuhvatno razgovaralo o aktuelnom stanju u Superligi Srbije.

3. FK Partizan zadržava pravo da, ukoliko se ovim njegovim zahtevima ne izađe u susret u roku od 48 časova od momenta podnošenja ovih zahteva i žalbe, prekine dalje učešće u Superligi Srbije i napusti Zajednicu klubova Super lige i Prve lige Srbije."
Partizanu je odgovor istog dana stigao od direktora Superlige Vladimira Bulatovića, koji je kasnije u izajvi za medije rekao su se uslovi stvarno pogoršali za vreme utakmice, ali da sudija Aleksandar Živković iz Niša nije želeo da prekine meč.

"Bilo je kasnije uslova da se prekine meč, ali to nije pitanje za mene već za sudiju Živkovića. U toku utakmice samo on odlučuje da li će se meč nastaviti ili neće. U poluvremenu je na moje insistiranje delegat Dragoslav Đerman pitao glavnog sudiju ima li uslova za nastavak, na šta je arbitar odgovorio da ima i da nema razloga za prekid."

Bulatović je odbacio svaku mogućnost da Partizan i Mačva ponove duel 21. kola, istakavši da nema argumenata da se meč poništi i odigra ponovo.

Ali...

U Partizanu su očigledno rešeni da sve isteraju do kraja.
Pravni tim crno-belih, na čelu sa potpredsednikom Vladimirom Vuletićem, poslao je u ponedeljak najavljenu žalbu Zajednici klubova, kao i direktoru Superlige Vladimiru Bulatoviću.

U žalbi se insistira na na nizu prekršaja Pravilnika o takmičenju i Propozicija o odigravanju utakmica Superlige Srbije, a kao glavni krivac je označen glavni sudija sporne utakmice Aleksandar Živković. Partizan smatra da je regularnost takmičenja dovedena u pitanje.

Vuletić argumentovano iznosi dokaze o kršenju Pravilnika i navodi Član 12, po kojem je obaveza prekidanja utakmice u slučaju opravdanih razloga, čije se dejstvo ne može otkloniti.

"Kako su na poluvremenu meča vremenske prilike bile znatno lošije u odnosu na njegov početak i, posebno podvlačim, nisu se mogle otkloniti, službeno lice Partizana za komunikaciju Dragan Velanac zahtevao je od sudije Aleksandra Živkovića iz Niša da prekine meč, po članu 12, stav 3 Propozicije o odigravanju.
Sudija Živković je odbio zahtev insistirajući na tome da se utakmica privede kraju, uprkos činjenici da su se vremenske prilike u međuvremenu naglo pogoršale, posle 45 minuta, i nisu bilo moguće otkloniti ih", rekao je potpredsednik crno-belih. 

Partizan je naveo i član 16, stav 2 Pravilnika o odigravanju utakmica. U njemu je naglašeno da se sve odložene utakmice jesenjeg dela prvenstva moraju biti odigrane do kraja jesenjeg dela prvenstva, o čemu je i MONDO u nedelju pisao.

"Poslednja utakmica u kalendaru za 2018/2019. bila je predviđena za nedelju, 16. decembar u 19 časova. Kako su tri utakmice koje je trebalo da se odigraju u subotu 15. decembra prvo odložene za 16. decembar, a onda za ponedeljak 17. decembar, kada prema propozicijama počinje pauza u prvenstvu, i to je dan posle završetka jesenjeg dela prvenstva, držim da je direktor Superlige i Prve lige ozbiljno ugrozio regularnost takmičenja i uveo ga u neregularni tok. Pogrešna je i pravno neuka njegova izjava data medijima, u kojoj objašnjava da odložene utakmice mogu da se igraju i na proleće, pre završetka preliminarnog dela takmičenja. Član 16 i stav 2 Propozicija je izričit: odložene utakmice jesenjeg dela prvenstva moraju biti završetke do završetka jesenjeg dela, a ne do završetka kalendarske jeseni, ne do završetka kalendarske 2018, niti do završetka preliminarnog dela takmičenja koje prethodi plej-ofu", objašnjava Vuletić za "Telegraf", dodajući da direktor lige Bulatović paušalno tumači propise i da je spreman da uvek pruži stručnu, odnosno pravnu pomoć.

Partizan je poslao žalbe i odgovore očekuje do petka 21. decembra. Ukoliko budu negativni, napomenuo je Vuletić, Upravni odbor "parnog valjka" imaće još jedan sastanak na kojem će odlučiti o daljim koracima. Ako crno-beli istupe iz takmičenje, moraće da snose posledice, a one su definisane u čalnu 54. Propozicija takmičenja za sezonu 2018/2019.

"Klub koji pre početka ili tokom takmičenja u Superligi odustane od daljeg učestvovanja, u narednom ciklusu takmičenja biće premešten za dva ranga niži stepen takmičenja ili u najniži stepen takmičenja uz primenu odgovarajućih odredbi iz Disciplinskog pravilnika FSS."

Malo ko veruje da je Partizan spreman na tako radikalan potez kao što je istupanje iz Superlige, zbog toga mnogi misle da je u pitanju čist blef iz Humske.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak