Scenski san o Mileni Pavlović Barili

Politika 18.12.2018 00:11
Scenski san o Mileni Pavlović Barili


Milena Pavlović Barilli slikarka, poetesa, scenografkinja, ilustratorka, preteča savremene multimedijalne umetnice centralna je tema predstave.„San o Mileni” naziv je dokumentarno-poetske predstave o Mileni Pavlović Barili, slikarki, poetesi, scenografkinji… koja će biti premijerno izvedena večeras od 20 sati u Centru za kulturu u Požarevcu. Režiju i dramaturgiju je uradila Jelena Bogavac, kompozitor i izvođač songova po pesmama Milene Pavlović Barili je Miodrag Kovačević. Scenu i kostime je potpisao Aleksandar Kovačević. U glumačkoj ekipi su: Tijana Višković, Aleksandra Veljković, Jovan Zdravković i Marko Panajotović.

Predstava „San o Mileni” nastala je iz dokumentarnog istraživanja biografije slikarke u kontekstu socijalnog političkog koncepta međuratnog perioda 20. veka u kom je živela. Dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta, kritike, dnevnički zapisi, analitički tekstovi. Ova scenska priča definiše najvažnije životne događaje Milene Pavlović Barili prelamajući je kroz prizmu njenih remek-dela: zato predstava govori o Mileni jezikom simbola njene umetnosti.

Video-rad formulisan je tako da pokriva pregršt likovnih reprodukcija, dokumenata i pisama umetnice. Životni, emotivno racionalni, spoznajni, usponi i padovi slavne umetnice problematizuju i pokreću večite teme umetničkog puta ili puta u umetnosti: traganje, ostvarenje, život uslovljen tržištem, umetnost u raljama kapitalizma, umetnička sloboda, dihotomija nasleđa, tragika istorijskih okolnosti, svemir pojedinca, politički autizam, sudar lokalnog i globalnog, međuzavisnost ličnog i kolektivnog


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak