'Snežni' saveti za vozače

Blic 17.12.2018 22:38
'Snežni' saveti za vozače


Pored zimskih guma, odgovarajuća priprema automobila za vremenske neprilike podrazumeva i održavanje delova, koji su naročito na udaru kiše, leda i snega i od čijeg stanja zavisi i bezbednost vozača.Pošto se većina vozača, najpre, pita šta je od zimske opreme obavezno, odnosno šta moraju pored zimskih guma po snegu i ledu da imaju da ne bi dobili kaznu, odgovor je: lance, i to samo za vožnju u snežnim uslovima van naselja.

Vožnja u zimskim uslovima nije šala 
Vožnja u zimskim uslovima nije šala

Lanci za sneg su obavezni na drumu, a za vozače koji saobraćaju u naselju nisu. Lanci za sneg postavljaju se na delu puta koji je pod snegom i gde postoji oznaka da je dozvoljeno korišćenja takve opreme ili na kolovozu pod snegom van naselja. Inače, ko nema lance za sneg, a saobraća u zimskim uslovima van naselja rizikuje kaznu od 3.000 dinara.

Neophodna zimska oprema zbog bezbednosti, a ne kazne

Bezbednost vozila podrazumeva pripremu, održavanje i osposobljavanje i drugih delova za vožnju u zimskim uslovima bez obzira na to što ne postoji pretnja kazne. Recimo, četvorotočkašima treba redovno kontrolisati sistem za upravljanje i zajedno s njim prednji i zadnji trap nezavisno od vremenskih neprilika, a pogotovo na jesen i zimu.

- Zbog mokrog i ledenog terena, geometrija točkova umnogome utiče na ponašanje vozila, pa je s te strane značajno proveriti položaj zadnjeg i prednjeg trapa, koji ukoliko su u nepravilnom položaju mogu nagrizati gume. Stabilnosti vozila doprinose balans štangle i amortizeri, a kod novijih automobila neophodno je kontrolisati i ABS senzore jer se dešava da i najmanji kamenčić upadne u njega i zablokira čitav sistem - objašnjavaju u jednom poznatom beogradskom servisu i dodaju da se korišćenje zimskih guma isplati već nakon dve godine.

Kočionu tečnost menjati na svake dve godine

Kada je reč o kočionom sistemu, vozačima se predlaže da na svake dve godine menjaju kočionu tečnost pošto na njen kvalitet utiče vlaga.

'Snežni' saveti za vozače

- Pored dotrajalog ulja, problem mogu da predstavljaju i kočione pločice, čija je trajnost u današnje vreme znatno smanjena zbog prirode materijala od kojeg se prave. Vlažno vreme smanjuje i performanse celokupnog sistema za startovanje vozila, a najviše ispaštaju svećice i akumulatori, koji u zimskim uslovima rade i do 20 odsto smanjenim intenzitetom. Zbog toga je poželjno akumulator menjati na svake tri godine. Niske temperature mogu biti naročito opasne za starije akumulatore i to na vozilima čiji vlasnici ne voze toliko često. Savet je da i u tom slučaju vlasnici startuju motor na svaka dva dana kako bi se akumulator sam dopunio - objašnjavaju naši sagovornici.

Proveriti grejače i antifriz

Što se tiče vlasnika dizel automobila, oni bi zimi značajnu pažnju morali da posvete proveri grejača koji potpomažu paljenje.

- Treba redovno menjati i filter za dizel gorivo, da prljavština i mraz ne bi uticali na prohodnost goriva - kažu u servisu.

U zimskim uslovima na automobilima je, pored grejača, podjednako bitan i sistem za hlađenje.

- Značajnu ulogu igra rashladna tečnost koja na minusu sprečava smrzavanje i pucanje cevi u krajnjem bloku motora. Antifriz je potrebno menjati najviše na četiri godine, jer ako nije dovoljno kvalitetan, voda u hladnjacima može da se zaledi i ošteti hladnjak ili blok motora - poručuju serviseri.

Savet: Stakla se čiste tečnošću

Skoro svakodnevni problem koji vozači zimi imaju sa kolima je čišćenje vetrobranskog stakla. Mnogi u takvoj sistuaciji pribegavaju neadekvatnim metodama.

'Snežni' saveti za vozače 

- Neki uklanjaju led vrućom vodom, pa se događa da im pukne staklo, dok drugi žele da uklone led metlicama i tako ga oštećuju. U takvim situacijama najefikasnijom se pokazala tečnost za čišćenje stakla.

Sirće i alkohol, takođe, pomažu

Jedno od rešenja je i je sirće. Pomešajte sirće (najbolje alkoholno) i vodu u odnosu 3:1 i mešavinu sipajte u bocu s prskalicom. Preporuka je da se sva stakla poprskaju što je ranije moguće, kako bi mešavina što više bolje odreagovala.

Sličan recept, koji će efikasnije delovati na led, predstavlja mešavina medicinskog alkohola (70-procentni) i vode u odnosu 2:1. Kada ovom tečnošću poprskate led, sačekajte desetak sekundi i moći ćete lako da ga skinete.

Ubedljivo najefikasnije rešenje je prskanje stakala nerazblaženim 70-procentnim alkoholom u koji ste dodali par kapi deterdženta za ručno pranje sudova.

Kako otključati zaleđenu bravu?

Ukoliko se brava zaledila, ključ polako zagrevajte upaljačem i nekoliko puta ga gurnite u bravu kako bi otopio led. Nakon minut-dva minuta bi trebalo da se dovoljno odledi da možete da je otključate. Da biste sprečili ovaj problem kupite tečnost "WD 40" koju ćete uveče naprskati u sve bravice. Ne zaboravite na one od prtljažnika i rezervoara. Ova veoma korisna sitnica bi trebalo da bude obavezan zimski aksesoar.

'Snežni' saveti za vozače 

Glicerin izbegavajte da stavljate u bravu, ali ga slobodno namažite na kedere vrata kako ne bi zaledila.

Saveti iz kućne radinosti

Sjajni trikovi su i da preko noći na šoferšajbni ostavite komad kartona ili letnje folije, a na brisače stavite čarape. Ujutro to samo skinete i nema nervoze niti guljenja stakla. Takođe, retrovizore možete da zaštitite običnim plastičnim kesama. Uz to, uzmite malo posipa za mačke, stavite u čarapu i ostavite to u kolima kraj stakla. Posip će upijati vlagu i stakla vam se neće magliti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak