EU: Odmah povucite takse i formirajte ZSO

RTV 17.12.2018 18:30
EU: Odmah povucite takse i formirajte ZSO


EU je izrazila 'duboko žaljenje' zbog odluke Vlade Kosova o povećanju carina od sto odsto na uvoz iz Srbije i BiH, kao i nametanje necarinskih prepreka.EU je ponovo "snažno" tražila da se te mere odmah povuku.

"EU naglašava važnost nastavka i efikasne primene SSP, kao i drugih ugovornih obaveza uključujući oblasti trgovine i carina. EU duboko žali zbog jednostrane odluke vlasti da poveća tarife na uvoz iz Srbije i BiH kao i na uspostavljanju necarinskih barijera i insistira na njihovom hitnom ukidanju", kaže se u saopštenju Saveta EU.

U Savetu EU naglašavaju da uvođenje tarifa šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovih građana kao i da smanjuje protok trgovine i privlačnosti Kosova kao mesta za poslovanje i investicije.

"Sve prepreke u oblasti trgovine moraju biti rešavane u okvirima odgovarajućih foruma i mehanizama, uz konstruktivno učešće svih zainteresovanih strana i u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa", navode u Savetu.

EU u svom saopštenju nakon trećeg Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom održanog u Briselu podvlači važnost kontinuiranog zalaganja Kosova u okviru dijaloga Beograda i Prištine i ubrzanja i intenziviranja rada na pravno obavezujućem sporazumu u cilju sveobuhvatne normalizacije između Srbije i Kosova.

„Sve dogovori iz dijaloga moraju u potpunosti biti primenjeni bez daljih odlaganja, pogotovo sporazum iz 2015. godine o formiranju Zajednice srpskih opština", stoji u saopštenju Saveta.

U Savetu EU navode da se tokom sastanka sa prištinskim zvaničnicima razgovaralo i o reformskim prioritetima u oblasti vladavine prava, poštovanja osnovnih prava, reforme javne administracije, ekonomskom rzvoju kao i o obrazovanju i zapošljavanju.

Na sastanku je prepoznat napredak u primeni evropske reformske agende, a Priština pozvana na brzu primenu vanrednih mera.

Kada je vizna liberalizacija u pitanju, navodi se da je na Savetu EU i Evropskom parlamentu da razmotre izveštaj Evropske komisije o ispunjenosti preostalih uslova za to.

Prethodno je otkazan zajednička konferencija za medija visoke predstavnice EU Federike Mogerini i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, iako je bila predviđena, a iz EU su naveli da će izdati saopštenje o sastanku.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak