Vulin: Vanredni parlamentarni izbori bili bi lekoviti

RTV 17.12.2018 10:04
Vulin: Vanredni parlamentarni izbori bili bi lekoviti


Vanredni parlamentarni izbori bili bi sada lekoviti za Srbiju, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.On je za RTS rekao da treba zaustaviti raspravu koja pokušava da se stvori unutar srpskog naroda, zato što, kako je rekao, treba priču o tome da smo mi diktatorska zemlja u kojoj nema demokratije, već jednom staviti po strani.

"Hajde da pustimo sve ove sjajne šetače, da pustimo sve koji govore da ih je više, da se prebrojimo. Hajde, baš da se prebrojimo. Ali jedini demokratski način za prebrojavanje je da izađete na izbore, a ne onog sekunda kad pomenete izbore, vi odmah imate predstavnike DOS-a koji izađu i kažu: "Nikad izbori. Nema tih uslova zbog kojih ćemo mi izaći na izbore'', rekao je Vulin.

On je poručio da je vreme da se prekine sa ovim u trenutku kada se Srbija grčevito bori da opstane na prostoru Kosova i Metohije i kada postoji pretnja po opstanak srpskog naroda na KiM.

"Hajde da prekinemo sa ovim u trenutku kada se Srbija grčevito bori da opstane na KiM, vi imate pokušaje sukoba u Beogradu i napade u Lučanima. Hajde da to završimo na izborim a ne da trošimo narodnu energiju. Mislim da bi to bilo lekovito za Srbiju. Neka izađu na izbore", rekao je ministar Vulin.

Komentarišući rezultate lokalnih izbora u Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli, na kojima je Srpska Napredna stranka odnela ubedljivu pobedu, Vulin kaže da su to izuzetni rezultati i ponovo čestitao i SNS-u i predsedniku Vučiću.

"Kfor da razoruža ilegalnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji"

On je dodao je da je odluka Prištine o formiranju vojske u suprotnosti sa mandatom koji ima Kfor, i istakao da od Kfora očekuje da razoruža tu ilegalnu formaciju.

"Posao Kfora je da u skladu sa Rezolucijom 12 44 ne dozvoli formiranje bilo kakve naoružane formacije. Da li možete da zamislite da se pojavi neka paravojne formacija na prostoru severa Kosova i Metohije? Kakva bi bila reakcija KFOR-a? Koliko bi im minuta trebalo tada da kažu da bilo kakva naoružana formacija nije u skladu sa Rezolucijom 1244? Zašto to ne urade i sada? Šta ih to sprečava da to urade i sada", rekao je Vulin.

Na pitanje kakvi su kontakti Vojske Srbije sa KFOR-om u poslednja dva dana, ministar odbrane istakao je da postoji redovna komunikacija sa KFOR-om.

"Nije to zato što smatramo da je KFOR bezgrešan i da je nepristrasan. Kao što vidite nije i nažalost više puta nas je razočarao i ne samo nas već i Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Mi moramo u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojnotehničkim sporazumom da sarađujemo sa KFOR-om i to radimo. Dakle, imamo neprekidnu komunikaciju, imaćemo mešovite patrole, a načelnik Generalštaba video se sa novim komandantom KFOR-a, 14. decembra u Nišu", istakao je ministar Vulin i naglasio da će Srbija raditi sve što može da uradi da bi se sačuvali mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije, bez obzira na to što je poverenje Srbije često izigrano.

Danas se očekuje i odgovor Prištine na ponudu Brisela kada je reč o uvedenim taksama.

"Naš vrhunski interes je mir, stabilnost i ekonomski napredak regiona. Strategija EU prema Prištini do sada je bila strategija šargarepe. Vreme je da Brisel umesto šargarepe ponudi štap a to znači da ako kažu da Priština ne ukine takse onda neće biti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ako se ne formira Zajednica srpskih opština neće biti vizne liberizacije. Dok god se to ne desi ne može se očekivati napredak", rekao je Vulin.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak