Dodikov kompromis oko zastave Srpske

Politika 16.12.2018 12:34
Dodikov kompromis oko zastave Srpske


Predsedništvo BiH održalo je prvi sastanak nakon što je dogovoreno da u sali ne bude obeležja ni RS ni FederacijePrva sednica Predsedništva BiH u novom sazivu, oko koje je sve do pred samo njeno održavanje vladala neizvesnost hoće li je uopšte i biti, održana je bez zastave Republike Srpske, s Miloradom Dodikom, ali nije bilo jedne od dve zastave BiH.

Nedeljama su trajala sporenja oko toga da li za zastavu RS ima mesta u Predsedništvu BiH, čije je isticanje postavljeno kao uslov Dodika, predsedavajućeg tog tela, da zakaže sednicu. Uoči sednice, Dodik je kao kompromisno rešenje ponudio to da se iz sale ukloni jedna od dve zastave BiH, uz obrazloženje da jedna od njih simbolizuje celu zemlju, a druga jedan od dva entiteta – Federaciju BiH, koja trenutno, po odluci Ustavnog suda, još nema svoj simbol.

Dodik je ostavljanje druge zastave BiH u sali, kao zamene za simbol Federacije, ocenio kao „neprihvatljivo”. Njegov zahtev je uslišen i na mestu gde su u sali za sednice uobičajeno istaknute dve plavo-žute zastave nalazila se samo jedna od njih. Sednica je, kaže Dodik, održana brzo i efikasno.

Iz partija opozicije dolaze zamerke Dodiku.

„On ima apsolutno pravo da od sebe i svoje stranke pravi pokretnu cirkusku šatru, ali to nikako ne može i ne sme da radi sa zastavom RS”, navodi u saopštenju SDS-a.

Dodik je posle sednice zahvalio dvojici kolega zbog toga „što su prihvatili da dekoracija bude izmenjena”, a potom je u Banjaluci naveo da je srećan jer je postignuto „polovično rešenje”. Najavio je predlog izmena Zakona o zastavi kako bi bilo „definisano isticanje zastave RS”. Dodik smatra veoma važnim isticanje simbola RS, pa je dodao i to da bi „bilo dobro da zastava koja je uklonjena bude vraćena u Predsedništvo, zajedno sa zastavom RS”. Iznošenje jedne zastave smatra „početnim korakom” na putu do ravnopravnosti mada, kako je rekao, „nisam srećan ni zadovoljan zbog toga”.

Dodik je izjavio i da atmosfera u Predsedništvu BiH „nije obećavajuća” i da je lišena entuzijazma da se „učini bilo koji korak”. Kaže da u Sarajevo ide tek protokolarno i samo kada mora na sednice, a da je njegova kancelarija u Istočnom Sarajevu.

Dodikov pristanak na kompromis, iako je ranije govorio da neće prisustvovati sastancima ako na njima ne bude zastave RS, pokušao je da ismeje Igor Crnadak, odlazeći ministar spoljnih poslova BiH. On je objavio da će dati nagradu od 1.000 konvertibilnih maraka onome ko na fotografiji s održanog sastanka Predsedništva BiH uoči zastavu RS. Dodik je odgovorio Crnatku da će, ako malo bolje pogleda fotografije, taj simbol zapaziti na njegovom levom reveru. Predložio je ministru da novac koji je on, Dodik, osvojio može da uplati u fond predstojeće humanitarne akcije „S ljubavlju hrabrim srcima”.

U drugi plan su pomalo pale teme sastanka Predsedništva BiH. Jedan od važnijih zaključaka donesenih na njemu odnosi se na ono što je Dodik na samoj inauguraciji najavio – zahtev Briselu da ubrza pristup Evropskoj uniji. Usvojena je zajednička izjava o evropskom putu, uz izraženo očekivanje statusa kandidata tokom naredne godine.

„Izražavamo opredeljenost da tokom našeg mandata doprinesemo ubrzanju reformskih procesa s ciljem da BiH što pre nakon dodele kandidatskog statusa započne pristupne pregovore za članstvo u EU”, navodi se u zajedničkoj izjavi članova Predsedništva.

Takođe, ovo telo pozvalo je u posetu sve predsednike država bivše Jugoslavije, to jest – Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije. U Predsedništvu su odlučili da upute notu UN o kršenju Sporazuma o pitanjima sukcesije biše SFRJ kako da bi zaštitili imovinu BiH u Hrvatskoj.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak