Protest ispred Vlade: 'Mame su ljute'

Mondo 15.12.2018 14:20
Protest ispred Vlade: 'Mame su ljute'


Inicijativa 'Mame su zakon' održala je u podne ispred Vlade Srbije protest pod nazivom 'Mame su ljute' jer državnim budžetom za narednu godinu nisu izdvojena sredstva potrebna za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.Nezadovoljne majke i trudnice ponovile su zahteve da se izmeni taj zakon zbog kojeg neke od majki imaju mesečna primanja svega 1.000 dinara.

Iz Vlade je obećavano da će problem biti rešen do kraja godine, ali se to nije dogodilo, a u novom budžetu nije planirano ni za 2019. godinu.

 Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom oštećene su majke koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, deca koja su rođena kao 3. i 4. dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od 10 godina i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

Osnovni zahtevi inicijative "Mame su zakon" su da se zаrаde obrаčunаvаju tаko što se osnovicа sa doprinosima podeli sа 12 umesto sa sadašnjih 18 meseci i da mesečni iznos nаknаde zа odsustvа sа poslа zbog trudnoće ili nege detetа ne bude mаnji od minimаlne zаrаde.

Ta Inicijativa organizovala je do sada protestnu šetnju 25. septembra u Beogradu, 11. oktobra u Nišu i 4. novembra u Novom Sadu.

Podršku protestu dale su poslaničke grupe Demokratske stranke, Dveri, Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, Socijaldemokratska stranka-Narodna stranka, Samostalni poslanici i Pokret centra, čija poslanica Tatjana Macura je jedan od predstavnika incijative "Mame su zakon".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak