SB UN o Kosovu iza zatvorenih vrata

Mondo 15.12.2018 11:45
SB UN o Kosovu iza zatvorenih vrata


Sednica Saveta bezbednosti UN posvećena formiranju vojske samoproglašenog Kosova zakazana je za ponedeljak, 17. decembra, rekao je izvor u stalnoj ruskoj misiji u UN agenciji TASS."Navodi se i da će Zapad tražiti da sednica bude održana iza zatvorenih vrata čemu se protivi Rusija.

Održavanje sednice Saveta bezbednosti UN zatražile su Rusija i Srbija, nakon što je skupština u Prištini donela odluku o formiranju vojske Kosova, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, koja predviđa samo prisustvo međunarodnih snaga.

Tass prenosi da s tim ciljem predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlazi u Njujork.

Isti izvor navodi da Rusija i zemlje Zapada nisu mogle da postignu konsenzus u vezi sa formatom sednice, te da su konsultacije o tom pitanju održane iza zatvorenih vrata.

Grupa zemalja Zapada nije dovela u pitanje održavanje sednice, ali je predložila format iza zatvorenih vrata", rekao je izvor, dodajući da nije postignut konsenzus zbog tih različitih pozicija.

Isti izvor navodi da je odlučeno da će predsedavajući Savetu bezbednosti, stalni predstavnik Obale Slonovače, nastaviti s konsultacijama do 17. decembra.

"Smatramo da taj pristup pokazuje nedostatak poštovanja. Zašto imate sednice koje traju satima u otvorenom formatu, a zatvorena vrata kada se radi o Srbiji?", upitao je izvor.

On je dodao da se stiče utisak da zapadni partneri "žele da sakriju problem iza zatvorenih vrata".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak