Vučić: Ako uđu na sever Kosova, zaštitićemo narod

Mondo 15.12.2018 11:19
Vučić: Ako uđu na sever Kosova, zaštitićemo narod


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u obraćanju javnosti, nakon što je Priština proglasila tzv. vojsku Kosova, da ta formacija ne može da uđe na sever Kosova, a ako se to desi Srbija će imati snage da zaštiti svoj narod."Nema ulaska oružanih formacija na sever Kosova i Metohije. Ako vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svoje trobojke, dostojanstva i ponosa", rekao je Vučić u vanrednom obraćanju javnosti i Srbima na Kosovu i Metohiji.

Vučić je poručio da je sasvim jasno da iza svega što prištinske vlasti rade stoje Velika Britanija, SAD, a po pitanju "vojske" Kosova, i Nemačka.

"Stvorena je atmosfera da je gaziti i rušiti Srbiju dobro", naveo je Vučić.

Vučić je upitao na osnovu kog akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske Kosova.

"Pitam stručnjake iz SAD i drugih zemalja da kažu koji je to akt. To ne postoji. Njihovo objašnjenje je da je Kosovo suverena država i da ima pravo", rekao je Vučić i poručio da sve što su Albanci smislili je suprotno Rezoluciji 1244.

Vučić je poručio da Srbiju moraju da poštuju u svetu i dodao da je Srbija to svojim ponašanjem zaslužila. On je istakao da će država čuvati mir, ali da neće dozvoliti da Srbija bude "pile koje će stavljati glavu na panj".

"Šta treba da damo pola Vojvodine i Pirotski okrug pa da vidimo da li ste zadovoljni ili da još nešto treba da napravimo za vas. Sve što su (Albanci) uradili je suprotno duhu dijaloga i njihovim internim ilegalnim propisima", kazao je Vučić i poručio Srbima na Kosovu da će Srbija imati snage da ih zaštiti.

Predsednik Srbije je istakao da su Albanci odlukom o formiranju "vojske" ugrozili mir i bezbednost, isto kao i oni koji su to sponzorisali.

SRBIJA ZATRAŽILA HITNU SEDNICU SB UN

Vučić je istakao da je Srbija uputila zahtev za održavanje sednice Saveta bezbednosti UN na kojem će razmatrati problem "vojske" Kosova i istakao da je i on spreman da učestvuje na toj sednici.

Vučić je kazao da veruje da "velikani neće uskratiti maloj Srbiji da kaže činjenice o tome kako se krši pravo na Zapadnom Balkanu i kakvi su rizici za očuvanje mira posle ove odluke".

"Mi nazad više ne možemo. Nemamo kud' više. Čuvaćemo i štitićemo svoju zemlju i narod, borićemo se za mir, ali nemojte da mislite da ćemo da prihvatamo i da zajedno s vama uživamo u sopstvenom uništenju", zaključio je predsednik Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak