Dodik: Kosovska vojska udar na stabilnost regiona

RTS 14.12.2018 22:59
Dodik: Kosovska vojska udar na stabilnost regiona


Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je usvajanje seta zakona kojima se inicira uspostavljanje tzv. vojske Kosova direktan udar na mir i stabilnost ne samo Srbije već i celog regiona, i to nikako ne može biti dobra vest, ni za Republiku Srpsku, ni za BiH.Dodik je naglasio da je zbog mira i stabilnosti u celom regionu neophodno da se tim povodom, u najskorije vreme, oglasi i Savet bezbednosti UN, telo koje je i ustanovilo Rezoluciju 1244.

"Verujemo da će vlasti države Srbije svojom mudrom politikom uspeti da sačuvaju mir u svojoj južnoj pokrajini koji je sigurno poljuljan današnjom odlukom vlasti u Prištini", naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.

Dodik je najavio je da će pokrenuti inicijativu u Predsedništvu BiH da se osudi formiranje tzv. vojske Kosova, jer je time direktno ugrožen Aneks jedan B Dejtonskog sporazuma o regionalnoj stabilizaciji. 

Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska, posle formiranja kosovske vojske, ispitati mogućnosti za izlazak iz sporazuma koji je predvideo stvaranje Oružanih snaga BiH, prenosi Fena.

Dodik je podsetio je da su predstavnici RS bili "prisiljeni na odustajanje od Vojske RS" i da su "pod brutalnim pritiskom na RS formirane Oružane snage BiH", i istakao da se istovremeno Kosovu daje pravo da formira svoju vojsku i da jedan deo međunarodnih snaga stoji iza toga.

"Ovo će biti prilika da mi, u okviru Aneksa 1B Dejtonskog sporazuma razmotrimo naše učešće u sporazumu o formiranju Oružanih snaga BiH, i RS će to uraditi u najskorije vreme. Putem nadležnih institucija ispitaćemo mogućnosti za izlazak iz tog sporazuma koji je predvideo stvaranje Oružanih snaga BiH", rekao je Dodik.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak