SB UN danas o situaciji na Kosovu, Lavrov nije optimista

Blic 13.02.2008 22:58
SB UN danas o situaciji na Kosovu, Lavrov nije optimista


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) razmotriće sutra razvoj situacije na Kosovu i Metohiji, javila je ruska novinska agencija Itar-tas, pozivajući se na diplomatske izvore u UN. Šef srpske diplomatije najavio je danas da će otići u Njujork, gde će se usprotiviti nezavisnosti Kosova. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je optimista po pitanju sednice i dodao da Rusija ne planira kaznene mere u slučaju proglašenja nezavisnosti.Jeremić će u Njujorku izneti stav da Srbija ne prihvata bilo kakav nelegalan akt secesionizma na Kosovu.
"Na toj sednici ću ispred Vlade Republike Srbije izneti čvrst stav da Srbija apsolutno ne prihvata bilo kakav nelegalni akt secesionizma i upozoriti još jednom da bilo koje kršenje međunarodnog prava, rezolucije 1244 i Ustava Srbije bi za svoju posledicu imalo tešku destablizaciju regiona. Tražiću od Saveta bezbednosti da učini sve da takvu jednu odluku spreči, upozorićemo na posledice jedne takve teške odluke", rekao je Jeremić, prenosi B92.

Ambasador Srbije pri UN Pavle Jevremović zatražio je i zvanično hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojem bi se rasparavljalo o Kosovu. On je, u pismu predsedavajućem Saveta bezbednosti UN, zatražio da to telo razmotri "ekstremno opasnu situaciju u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija, gde smo svedoci završnih priprema za jednostrano proglašenje nezavisnosti".
Jevremović ocenjuje da bi takva deklaracija (o nezavisnosti) značila kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kojom je na Kosovu uspostavljena administracija UN i dozvoljen dolazak trupa NATO-a, ali se garantuje teritorijalni integritet Srbije.

Odgovor na ovaj zahtev zvanično nije stigao ali, kako je javila agencija Itar-tas, Savet bezbednosti će sutra razmotriti razvoj situacije na Kosovu i Metohiji.

Lavrov: Ne očekujem mnogo od sednice SB UN
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da nije optimista po pitanju sutrašnje sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i naveo da Rusija ne planira kaznene mere u slučaju proglašenja nezavisnosti te srpske pokrajine.
"Ne osećam veliki optimizam u vezi sa sutrašnjom sednicom, ali smatram da ne bi bilo ispravno ne učiniti taj pokušaj", rekao je Lavrov novinarima posle sastanka "trojke" EU i Rusije na Brdu kod Kranja, u Sloveniji.
"To zasedanje trebalo bi da omogući pošteno stavljanje na sto svih stavova i da se još jednom potrudimo da shvatimo šta se može desiti i kako to možemo sprečiti", rekao je Lavrov
"Računam da će svi članovi Saveta bezbednosti biti maksimalno odgovorni u pripremi ovog sastanka", rekao je Lavrov, ponovivši stav da kada je reč o Kosovu, međunarodna zajednica bi trebalo da se pridržava Helsinške povelje i međunarodnog prava.

"Rusija ne pribegava nikakvim kaznenim merana ni protiv koga. Mi smo uvereni da će, ako dođe jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, to biti greška, o čemu smo danas detaljno govorili", odgovorio je Lavrov na pitanje novinara da li će preduzeti kaznene mere u slučaju proglašenja nezavisnosti srpske pokrajine.

Lavrov je danas na Brdu kod Kranja učestvovao na sastanku "trojke" Evropske unije i Rusije, kojoj je predsedavao predsedavajući Saveta ministara EU, slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel.
Delegaciju EU činili su i evropska komesarka za spoljnu i evropsku politiku Benita Ferero Valdner, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i državni sekretar u francuskom ministarstvu za spoljne i evropske poslove Žan-Pjer Žuje.

Rupel: Ne možemo govoriti o datumima
Slovenčki šef diplomatije Dimitrij Rupel je za sednicu Saveta bezbednosti rekao da očekuje da će rasprava biti korisna za EU, i uticati "na razumevanje Kosova i odnosa na njemu".
Prema njegovim rečima, za međunarodnu zajednicu na Kosovu, koja je tamo prisutna preko UN "sa mehanizmom Unmika", EU "u ovom trenutku tek razmišlja kako će biti prisutna na Kosovu preko svoje misije", što je stvar nekoliko dana, nedelja ili meseci.
"Za sada odgovornost za situaciju na Kosovu snosi Unmik, odnosno Kfor", rekao je Rupel.
On je dodao da, kada je reč o proglašenju kosovske nezavisnosti, za sada ne može ništa reći. "U ovom trenutku nije moguće govoriti ni o kakvim datumima", tvrdi Rupel.
"Tek kada Kosovo nešto učini, EU će raspravljati o tome, a koliko znam, priznavanje nezavisnosti od strane pojedinih država je u nadležnosti tih država, a ne u nadležnosti EU kao celine", koja o svemu zauzima stavove za koje ćete "više čuti za nedelju dana ili malo kasnije", rekao je Rupel novinarima.

Rusija podržava zahtev Srbije za sednicom SB o Kosovu

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je juče da Srbija traži da u četvrtak bude sazvano specijalno zasedanje Saveta bezbednosti, na kome bi se razgovaralo o Kosovu, javio je večeras Rojters.
"Mi ćemo podržati taj zahtev", rekao je Čurkin novinarima u Njujorku, a prenela je britanska agencija.
Britanski i američki izaslanici rekli su da ne znaju ništa o takvom zahtevu Srbije. Zvaničnici SAD i EU izjavili su da ne vide razlog za sednicu Saveta bezbednosti na kojoj bi se govorilo o Kosovu, pošto je to pitanje odavno "dospelo u ćorsokak", sa čim se Rusija ne slaže.
Rojters navodi da zahtev Srbije da se SB UN sastane u četvrtak korespondira sa namerom Beograda da u četvtak formalno odbaci nezavisnost Kosova.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak