Maratonske serije gemova odlaze u istoriju

Politika 13.12.2018 16:53
Maratonske serije gemova odlaze u istoriju


I Melburn, posle Vimbldona, najavio uvođenje taj-brejka u petom setu. – Rolan Garos se još opire ali njujorški pragmatizam definitivno pobeđuje. – Četiri turnira, četiri različita sistemaTenis je dugo bio poznat po upornom čuvanju tradicije, ali kada promene počne da uvodi i bastion tradicije Vimbldon, znači da je došlo novo vreme. Za sada su to još uvek grudve, ali upućene sa svih strana vode ka lavini, čiji je osnovni smer kontrola dužine mečeva i njihovo ubrzanje.

Dok su glavna ciljna grupa i dalje gledaoci – njima treba servirati precizan i intenzivan program – za kraće mečeve se zalažu i mnogi igrači, pod pritiskom sve zbijenijeg kalendara. Treći faktor je era „velike četvorke” iza koje se trenutno vidi praznina, sa malo nade u skorašnju pojavu novih zvezda i velikih rivalstava, čije bi maratonske mečeve vredelo pratiti satima.

Od četiri ugla teniske kuće – takozvanih grend slem turnira – njujorški je išao ispred vremena i još 1970. uveo taj-brejk do 7 poena, pri rezultatu 6:6 u gemovima. To je bila pragmatična reakcija Njujorka na sistem igre na razliku u gemovima, koji se nije uklapao u precizni program televizijskih prenosa. Jedan od takvih maratona su 1969. odigrali Pančo Gonzales i Čarli Pasarel, oborivši tadašnji rekord Vimbldona. Posle pet sati i 12 minuta, sa 22:24, 1:6, 16:14, 6:3 i 11:9, slavio je 41-godišnji Gonzales, jedan od najvećih u istoriji tenisa.

Ostala tri turnira su postepeno uvodila taj-brejk tokom 70-ih, ali tek pri rezultatu 8:8, sve do 1979, kada su utvrđena današnja pravila. Vimbldon, Rolan Garos i Melburn su sačuvali deo gladijatorskih uzbuđenja za peti, odlučujući set, koji se tamo, do ove godine, igrao na razliku u gemovima.

Crveno svetlo se upalilo na ovogodišnjem Vimbldonu, kada su dvojica velikana, Novak Đoković i Rafael Nadal, uprkos mogućnosti taj-brejka u prva četiri seta, igrali duže nego Gonzales i Pasarel pre pola veka – 5 sati i 15 minuta ... U drugom najdužem polufinalu u istoriji Vimbldona, prekinutom pa nastavljenom sutradan, Đoković je najavio svoj veliki povratak, pobedom sa 6:4, 3:6, 7:6(11), 3:6, 10:8.

Da su Đoković i Nadal igrali prvo po rasporedu polufinale, bili bi rekorderi barem nekoliko sati, jer su pre njih Kevin Anderson i Džon Izner odigrali drugi po dužini meč u istoriji Vimbldona: 6 sati i 36 minuta. Ta pobeda Andersona, sa 7:6(6), 6:7(5), 6:7 (9), 6:4, 26:24, bila je glavni razlog kritika na račun odsustva taj-brejka u petom setu, jer je samo taj set trajao 2 sata i 50 minuta. A, možda protesti ne bi bili toliko bučni, da Južnoafrikanac u četvrtfinalu nije načinio podvig godine, pobedivši osmostrukog šampiona Rodžera Federera posle dva seta zaostatka i spasenih meč-lopti: 2:6, 6:7(5), 7:5, 6:4, 13:11. I na dužinu tog meča, od 4 sata i 15 minuta, uticalo je odsustvo taj-brejka u petom setu.

Bučne reakcije, od samih igrača i stručnjaka do društvenih mreža, prelomile su čuvare tradicije u Londonu. Odluka je doneta brzo. Na Vimbldonu se, od iduće godine, igra taj-brejk u petom setu, ali će se Englezi ipak razlikovati od Amerikanaca, jer će se na brojanje do 7 ići tek posle rezultata 12:12.

Biće to uteha Džonu Izneru za poraz u drugom najdužem meču u istoriji Vimbldona, jer njegovu pobedu protiv Nikole Maija u prvom kolu Vimbldona 2010. niko neće moći da prevaziđe. Tada je Amerikanac savladao Francuza posle 11 sati i 5 minuta, u najdužem meču u istoriji tenisa: 6:4, 3:6, 6:7(7), 7:6(3), 70:68.

Tadašnja 183 gema više neće moći da se ponove na grend slem turnirima. U prilog tome ide inicijativa Melburna da se pridruži uvođenju taj-brejka u petom setu. Da bi sva četiri grend slema bila pod različitim uslovima, Australijanci predlažu da se njihov taj-brejk igra pri rezultatu 6:6, ali do 10, a ne do 7 kao u Njujorku i Londonu. Pariz se još opire uvođenju taj-brejka, ali je taj rasplet prihvatio u igri parova.

Kako stvari stoje, četiri najvažnija turnira bi u 2019. mogla da se igraju po četiri različita sistema u petom setu, ali sa jednom zajedničkom tendencijom – vreme je za kraće mečeve.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak