Ministar o 'Ilustrovanoj': Nadležno je Tužilaštvo

Mondo 13.12.2018 11:32
Ministar o 'Ilustrovanoj': Nadležno je Tužilaštvo


Komentarišuci to što je Ilustrovana politika, koja je u vlasništvu države, i dalje na kioscima, ministar kulture kaže da to nije u nadležnosti ministarstva, već tužilaštvaMinistar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je jutros da obračuni na medijskoj sceni prevazilaze novinarske standarde, te da se reaguje onda kada su sve granice pređene.

Vukosavljević je rekao da zakon predviđa jasne kriterijume za reagovanje Ministarstva kulture i informisanja povodom medijskih sadržaja.

Ministarstvo je, kako je rekao, reagovalo u slučaju kada su događaji političkog konteksta i pojedinci dovodeni u asocijativnu vezu sa simbolima nacizma, ali i u poslednjem slučaju naslovnice Ilustrovane politike, gde su neprikladno prikazani predsednik Komisije za istragu ubistava novinara Veran Matić i novinarka Ljiljana Smajlović, "u društvu" američkog ambasadora Kajla Skota.

"Već drugi put u mesec dana, možda i jače, revija je po naslovnoj strani prešla granicu dobrog ukusa, jer stavlja ljude u nedoličan, skaradan kontekst...Moram da konstatujem da naša medijska scena sve više ide ka tome da se politiki, ideološki i profesionalni obračuni stavljaju u kontekste koji prevazilaze standarde", rekao je Vukosavljević za RTS.

Komentarišući to što je Ilustrovana politika, koja je u vlasništvu države, i dalje na kioscima, ministar je rekao da to nije u nadležnosti ministarstva, već tužilaštva.

Dodaje i da vlasništvo nije predispozicija za reagovanje ministarstva na medijske sadržaje.

Ministar napominje da je zadatak ministarstva da stvara i podstiče zakonski okvir za rad medija, a da drugi reaguju na sadržaje i druga pitanja.

U tom kontekstu, kaže da je zadovoljan zakonskom regulativom, a sadržajima - "kako kad".

Prema Vukosavljeviću, duh vremena je takav da u društvu izostaje međusobna solidarnost i postoji velika politička napetost.

"Ne prestajemo da se trudimo da smanjujemo obim prostih, skaradnih izraza, pornografskih sadržaja...Jedna mogućnost je da se povećaju ovlašćenja Ministarstva kulture ili sudova, kako bi se dovodili u red oni koji ne mogu da procene šta je pristojno, kada je reč o opštim shvatanjima morala", rekao je Vukosavljević.

Na pitanje da li to znači da se "u red dovedu" novinari, Vukosavljević je precizirao da misli na vlasnike medija, ali i dodao da je ovo "nezgodan put".

"Postoji i bolji ali sporiji, kada se podiže svest društva o tome šta je odgovornost za javno izgovorenu reč i prikaz nečega...Potreban je veliki trud i dugo vremensko trajanje... Možda kombinacija ove dve stvari", kaže ministar.

"Klizimo u sve veću isključivost u kojoj se ne biraju alati ni u verbalnoj, ni u vizualnoj, pa ni u pisanoj komunikaciji", istakao je Vukosavljević.

Što se tiče izražavanja političkog stava novinara, Vukosavljević kaže da je tu važna kontekstualizacija.

"Politički stavovi tipa glasajte za Peru ili Žiku, svakako da to nije poželjan model ponašanja. Ali svaki kada se obrađuje neka društvena ili politička tema, redakcije, novinari, koncepcija određenog medija utiče da se indirektno afirmiše neki stav... Ali to nije dobro, mislim da je potpuno isključivo, zamisliti situaciju kada bi novinari podržavali, mada na to kao građani imaju prava, ali u vršenju svoje funkcije bilo bi dobro da se suzdržavaju od eksplicitne podrške pojedincima, ličnostima ili strankama, ali ne može se osuđivati stav koji naginje nekom modelu političkog razmišljanja", zaključio je Vukosavljević, a preneo RTS.

Te novine, koje su u državnom vlasništvu, objavile su i 30. oktobra naslovnu stranu sa natpisom "Psi su pušteni" i prateći tekst čiji je autor Đorđe Martić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak