Borbena vozila Kfora ušla na sever Kosova

Mondo 13.12.2018 11:08
Borbena vozila Kfora ušla na sever Kosova


Više od 45 vozila Kfora ušlo je na sever Kosova i Metohije nešto pre 10 časova, a kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu u pravcu Leposavića.Pored borbenih vozila, nose i opremu za blokade i pravljenje barijera, poput građevinskih mašina, bagera, kolutova žica.

Pokreti Kfora na severu dolaze u trenutku već podignutih tenzija nakon poteza koje Priština povlači mimo EU, a posebno uoči namere da sutra donese odluku o formiranju vojske Kosova, uz otvorenu podršku pojedinih zapadnih centara političke i vojne moći.

Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, juče je rekao da je formiranje vojske nešto o čemu "suvereno odlučuje"Priština.

Prisustvo Kfora na severu, posebno sastav i oprema vozila, ukazuje na strahovanje od moguće reakcije Srbije.

Očekuje se da će kosovski parlament u petak odobriti nacrt zakona o transformaciji postojećih paravojnih snaga poznatih kao Kosovske bezbednosne snage (KBS), koje broje 4.000 pripadnika u vojsku Kosova.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg naglasio je u prethodno  u razgovoru sa kosovskim premijerom i srpskim predsednikom da takav potez dolazi u loše vreme, da ide protiv saveta mnogih NATO saveznika i može da ima negativne posledice na budućnsot Kosova.

On je rekao da će, ukoliko mandat Kosovskih snaga bezbednosti bude evoluirao, NATO morati da ispita nivo svog angažmana sa Kosovskim snagama bezbednosti.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak