24 sata u Bukureštu: Mali Pariz vraća stari sjaj

Novosti 12.12.2018 22:20
24 sata u Bukureštu: Mali Pariz vraća stari sjaj


Rumunska prestonica umetnosti, veličanstvene arhitekture i dobrog noćnog životaPARIZ Istoka ili Mali Pariz - bio je nadimak rumunske prestonice početkom 20. veka zahvaljujući belepok arhitekturi, a stari sjaj Bukurešta se polako vraća.

Bukurešt je od Beograda udaljen oko 600 kilometara, a ovde se može provesti lep vikend, jer je grad čist, prevoz dobar, a jedini je problem što retko ko govori engleski.

Kada na raspolaganju imate samo 24 sata za provod u jednom velikom gradu, tada svaka minuta postaje dragocena. To važi i za Bukurešt, glavni grad Rumunije.

10.00

Posle Pentagona, najveća zgrada na svetu je stari Parlament izgrađen osamdesetih godina prošlog veka. Danas se u njegovih 1.100 soba (365.000 kvadrata) održavaju konferencije, a mramorna sala se zove “Nikolae Čaušesku”.

11.00

I Bukurešt ima repliku moskovskog Lomonosov univerziteta, a 1956. godine su se tu nalazili svi mediji. Do 2007. godine je to bila najviša zgrada u Rumuniji, a i danas je to dom svih medijskih kuća.

12.00

Trijumfalna kapija iz 1878. godine je nekoliko puta dekorisana, a turisti mogu da uđu i popnu se do vidikovca. Blizu je i etno-selo sa 300 kuća oko jezera u parku, a tu se mogu kupiti i suveniri.

13.00

Najlepša ulica u Bukureštu je Kalea Viktorei i tu se nalaze najbolji butici u gradu. U Viktorijinoj ulici se nalaze i neke od najlepših zgrada kao što su Kantakuzin palata bivšeg premijera Grigora u kojem je danas Eneskov muzej.

24 sata u Bukureštu: Mali Pariz vraća stari sjaj

14.00

Trg revolucije se često pojavljuje u vestima, jer se ovde održavaju demonstracije. Na balkonu Komunističke partije je Čaušesku, decembra 1989. godine, održao poslednji govor i odatle helikopterom pobegao. Ovde se nalaze i Kraljevska palata (Narodni muzej), legendarni hotel “Atena palas” i crvena Kreculesku crkva. Nedaleko je i lepo zdanje Rumunski Atenaum, koje je sedište filharmonije.

16.00

Vredi videti i stari centar grada Lipscani sa galerijama, kafićima, antikvarnicama, restoranima... Ovde se odigrava noćni život, a tu je i lepa crkva Stavropolj i mala palata iz 15. veka u kojoj vladao princ Vlad Treći.

24 sata u Bukureštu: Mali Pariz vraća stari sjaj

18.00

Pivski vagon je od 1879. godine mesto susreta rumunskih pisaca i vredi uživati u njegovoj atmosferi. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak