Zašto se u domu pali slavska sveća: važni običaji za krsnu slavu

Sensa 12.12.2018 15:28
Zašto se u domu pali slavska sveća: važni običaji za krsnu slavu


Slavska sveća je neophodan element za ritule i običaje koje pravslavni vernici poštuju na dan porodične krsne slave, a evo koje je njeno simbolično značenje!Pravoslavni vernici obeležavaju krsnu slavu slaveći ime svog sveca, odnosno zaštitnika njihove porodice i doma. Na dn krsne slave porodica se okuplja i u celom domu treba da zavlada energija ljubavi, sloge i mira.

Poznato je da se za slavu priprema bogata trpeza za goste, ali prema pravnoslavnim običajima postoje elementi koji su zbnnatno važniji za proslavljanje slave - slavski kolač, slavska sveća i koljivo.

Veruje se da je slavska sveća dar koju porodica poklanja Bogu. Ona predstavlja svetlost vere i pali se na dan slave, pre rezanja slavskog kolača. Prema narodnim običajima slavska sveća treba da bude od pčelinjeg voska, pa kao što pčele skupljaju sladak mirisni sok od cveta do cveta i prave med, tako se po verovanju molitvom uz slavsku sveću privlači dobre energija i čišćenje duše od negativnih elemenata.

Slavska sveća se stavlja u svećnjak i ukrašava različitim ukrasima, cvećem, ukrasima od papira... Sveća treba da gori čitav dan slave, a kada bude nekoliko centimetara od svećnjaka gasi se tako što se kašičica vina izlije na fitilj i sveća se ostavlja ispod ikone sveca i čuva kako bi je porodica koristima u narednim praznicima tokom godine.

Sveća je simbol svetlosti, dobrote i čistote, zbnak da uvek postoji izlaz, pa se svetlost sveće vrednuje i u drugim religijama, na primer u budizmu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak