Жика Шареница плагирао колумне у дневним новинама

Дневник 12.12.2018 14:58
Жика Шареница плагирао колумне у дневним новинама


Портал специјализован за потрагу за лажним вестима Fake News Трагач, утврдио је да је Живорад Николић, алијас Жика Шареница плагирао је више од половине својих текстова у дневном листу Курир.Од 51 текста, колико их је написао од 3. децембра 2017. године, Fake News Трагач је за 29 утврдио да је реч о комплетном или делимичном плагијату.

У разговору за Fake News Трагач, Живорад Николић је потврдио да је преузимао тексотве других сајтова.

„Ја нисам свезнајући. Неки текстови су моји ауторски, неке препишем, додам, узмем, штрпнем и то је то“, рекао је Николић.

На пример, у тексту од прошле недеље (9. децембра) са насловом „Сложни мозаик Србије“, Николић је потписао текст посвећен сајму националних мањина који се одржава на Међународни дан људских права. Ипак, тај текст је идентичан Танјуговој вести, коју је РТС објавио пре тачно годину дана.

Први текст за који је Трагач успешно утврдио да је плагијат Николић је објавио 1. априла ове године, када је у потпуности преузео текст са сајта Блица од пре две године.

Почевши са колумном објављеном 20. маја, Живорад Николић је у свега два наврата написао текстове за које Fake News није могао да утврди да су однекуд преписани. Реченице из осталих текстова се у истом облику могу наћи и на другим сајтовима где су објављене много раније.

Рецимо, 2. септембра у тексту „Роштиљ наш насушни“, делови су преузети са више различитих места. Прва половина је заправо агенцијска вест коју су преузели многи медији, а из које је Николић преузео изјаву градоначелника Лесковца и написао је без навођења његовог имена. Други део текста преузет је са РТС-а. Сам крај се у истом облику може наћи и на сајту компаније Месо комбинат д.о.о. из Лесковца.

Такође, након смрти професора Миодрага Радовића, Николић је 5. августа објавио текст наслова „Миодраг Радовић, тумач снова“ у ком је представио биографију овог научника – биографију која се у потпуно идентичном облику налази и на сајту Академске књиге.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak