Dačić: Hrvatskoj bolje da se suoči sa sopstvenom prošlošću

Beta 12.12.2018 11:02
Dačić: Hrvatskoj bolje da se suoči sa sopstvenom prošlošću


Na primedbe hrvatske šefice diplomatije da nespremnost Srbije da se suoči s pitanjima iz prošlosti otvara pitanje rešavanja svih drugih pitanja, ministar spoljnih poslova Srbije poručio da bi Hrvatskoj bi bolje bilo da se prvo suoči sa sopstvenom prošlošćuMinistar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi 'Hrvatskoj bilo bolje da se prvo suoči sa sopstvenom prošlošću i da prestane da relativizuje geonocid nad Srbima, Jevrejima i Romima počinjen tokom Drugog svetskog rata u NDH, kao i da slavi progon Srba u 'Oluji'.

"Srbija je svoje zločince kaznila i nastavlja da ih kažnjava", kazao je Dačić za "Večernje novosti" od srede, 12. decembra, odgovarajući na izjavu hrvatske šefice diplomatije Marije Pejčinović Burić, koja je kazala da je Srbija nespremna da se suoči sa pitanjima iz prošlosti".

Hrvatska šefica diplomatije je posle medjuvladine konferencije u Briselu rekla da "nespremnost Srbije da se suoči s pitanjima iz prošlosti otvara pitanje rešavanja svih drugih pitanja koja su ili posledica raspada bivše države ili proističu iz domovinskog rata".

- Nespremnost Srbije da se suoči s pitanjima iz prošlosti otvara pitanje rešavanja svih drugih pitanja koja su ili posledica raspada bivše države ili proističu iz domovinskog rata. Mi smo izrazili veliku zabrinutost da ti procesi ne mogu ići kako bi trebalo ako srpska strana ne bude u pravom smislu suočena sa svojom prošlošću, svojom ulogom u prošlosti i odricanjem od ideologije iz devedesetih godina.

Hrvatska je i ovog puta do poslednjeg trenutka "zatezala" i odbijala da da pristanak na otvaranje dva poglavlja Srbiji. "Žalili" su se na saradnju u oblasti ratnih zločina, prava hrvatske nacionalne manjine, ali i slobodu izražavanja u našoj zemlji. Poslednja izjava hrvatske šefice diplomatije, kao i stavovi koje su zauzeli na međuvladinoj konferenciji u Briselu, mogli bi da znači i najavu da će Zagreb zadržati čvrst stav prema Beogradu kada je reč o evropskim integracijama.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak