Niže uspehe svuda po svetu: 'Druga strana svega' na listi najuspešnijih ostvarenja u 2018.

Kurir 11.12.2018 19:37
Niže uspehe svuda po svetu: 'Druga strana svega' na listi najuspešnijih ostvarenja u 2018.


Film 'Druga strana svega' Mile Turajlić američki magazin Njujorker uvrstio je među najbolja ostvarenja u 2018. godini.Publika širom sveta na isti način kao i u domovini prihvatila je priču o jednim vratima koja su decenijama zaključana, prozoru kroz koji puca pogled na ulicu, vremenu i istoriji Beograda koji na ulicama traži promenu vlasti.

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti. Započinjući intimni razgovor sa svojom majkom o ovoj političkoj razdelini u njenom stanu, rediteljka trasira priča o podeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost. 

"Dokumentarni film o Srbijanki Turajlić, istaknutom protivniku politike Slobodana Miloševića i njegovog respresivnog i genocidnog postjugoslovenskog režima. Film je režirala njena ćerka, a glavna tema dokumentarca je politička istorija njihovog porodičnog doma". piše u kritici Njujorkera.

Film "Druga strana sveta" osvojio je već više od 20 nagrada, ali i nominaciju za film godine Lux, koju dodeljuje Evropski parlament za najzapaženiji i najznačajniji evropski film.

"Nagrade na festivalima za mene su neočekivani uspeh. Ovo je dokumentarni film koji o srpskoj istoriji govori kroz priču moje porodice, zbog čega mi je još značajnije. Drago mi je što su se ljudi emotivno povezali s filmom", rekla je jednom prilikom Mila, ukazujući da mlađe generacije ne zanima politika.

"Mladi se sve više isključuju iz političkog života i dešavanja, ne žele ni da čuju šta se događa oko njih, zatvaraju se. Ne žele da slušaju vesti, niti da čitaju novine, ali možda ih baš film natera da se zamisle i zapitaju i osvrnu oko sebe".

Film "Druga strana svega" rediteljka je sama osmislila, režirala i snimila, a prošle godine je dobila glavnu nagradu na IDFA festivalu u Amsterdamu. Prva je autorka iz Srbije čije je film producirao HBO i stavio na svoju platformu.

Mila Turajlić trenutno priprema svoj novi film, a vest o nagradi zatekla ju je u Americi. Karijeru je započela u inostranstvu, počevši od Londona, gde je živela u svojim dvadesetim, da bi se potom preselila u Los Anđeles, a onda u Meksiko, a trenutno su joj baza Francuska i Pariz.

Radila s velikim zvezdama

Mila je jedna od retkih reditelja iz Srbije koja je imala prilike da radi sa Melom Gibsonom i Kristoferom Vokenom.

"Važno je da budete vrhunski profesionalac i da problemima pristupate s dozom humora. Kada vide da prema njima reagujete kao i sa svima drugima, automatski te prihvate", rekla je Mila o ovoj saradnji za magazin Kosmopoliten. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak