Pazite sa kojim namirnicama pijete lekove

B92 11.12.2018 18:04
Pazite sa kojim namirnicama pijete lekove


Mnoge namirnice u svakodnevnoj ishrani mogu da izmene dejstvo terapije, pa i da dovedu do neželjenih reakcija.Uz tetracikline bi trebalo izbegavati mlečne proizvode, dok roštiljsko meso zbog ugljen-dioksida smanjuje dejstvo preparata protiv astme i bronhitisa

Istovremena konzumacija napitaka i namirnica sa lekovima može da ima veliki uticaj na organizam. Umesto da lekove piju s vodom, mnogi pacijenti ih uzimaju sa čajem, kafom, mlekom ili limunadom.

Budući da neke namirnice ne reaguju dobro na hemijski sastav lekova, može da dođe do neželjene interakcije i opasnosti po zdravlje, zbog čega treba voditi računa o tome šta se konzumira tokom terapije.

Mlečni proizvodi

Tokom korišćenja antibiotika iz grupe tetraciklina trebalo bi izbegavati mlečne proizvode barem dva sata posle njegovog unošenja u organizam. Ova supstanca u kombinaciji sa kalcijumom iz jogurta, sira ili mleka stvara jedinjenja koja organizam ne može da razgradi, što znatno smanjuje delovanje leka. Mineralna voda bogata kalcijumom takođe negativno utiče na dejstvo tog antibiotika.

Grejpfrut

Sadrži bioflavonoide, koji pojačavaju dejstvo velikog broja lekova u trajanju od čak tri dana i do 300 odsto. Antialergetici koji se unose zajedno sa sokom od grejpfruta mogu da izazovu poremećaje srčanog ritma ili ubrzan rad srca. Sredstva za snižavanje pritiska deluju jače nego inače, pa u najtežem slučaju mogu da izazovu kolaps krvotoka. S jedne strane, grejpfrut unesen u većim količinama umanjuje i delovanje pilula za kontracepciju.

Špargla

Osobe koje zbog kardiovaskularnih oboljenja uzimaju antikoagulante moraju da vode računa o jelovniku. Hrana s velikom količinom vitamina K, kao što su brokoli, zelena salata i špargla slabi dejstvo leka. Nasuprot tome, velike količine belog luka sprečavaju stvaranje ugrušaka, dakle pojačavaju dejstvo leka, pa zato i s tim treba biti oprezan.

Kofein

Antibiotici koji koče delovanje enzima DNK-giraza ne smeju da se kombinuju s napicima koji sadrže kofein, kao što su zeleni čaj, kafa, koka-kola ili energetska pića, jer oni pojačavaju delovanje kofeina, izazivajući nervozu i lupanje srca.

Spanać

Budući da se gvožđe teško može nadoknaditi kroz ishranu, lekari često propisuju tablete gvožđa. Ali one deluju samo ako se dva sata posle toga ne jede spanać ili ne pije crni čaj. Ove namirnice sadrže oksalnu kiselinu koja sprečava apsorpciju gvožđa u crevima. Isto dejstvo imaju kafa, proizvodi bogati belančevinama, kao i preparati magnezijuma i kalcijuma.

Roštilj

Ugljen-dioksid koji se stvara prilikom pečenja mesa na roštilju može da smanji dejstvo mnogih preparata protiv oboljenja disajnih puteva, kao što je astma ili hronični bronhitis. Pažnju treba obratiti i na upotrebu crnog bibera, jer sadrži piperin. koji blokira razgradnju jednog uobičajenog agensa protiv astme, takozvanog teofilina.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak