Kako da prestanete da sabotirate sebe

Mondo 11.12.2018 17:01
Kako da prestanete da sabotirate sebe


Evo kako da se zaustavite kada taj vaš unutrašnji glas nikako da prestane da vas kritikuje.Ponekad smo sami sebi najveći neprijatelji i mnogo smo oštriji prema sebi nego prema drugima. Znate, kada vam taj unutrašnji glas kaže da se ne prijavljujete za neki posao jer nema šanse da bi vas pozvali na razgovor, iako znate da ste itekako kvalifikovani za to.

Kod nekih ljudi je ovaj unutrašnji glas, koji stalno nešto "zvoca" i kritikuje, veoma glasan, toliko glasan da ih uvlači u začarani krug koji samo doprinosi stresu i anksioznosti.

Kada vaš unutrašnji glas govori više negativnih nego pozitivnih stvari, to može loše da se odrazi na vaše zdravlje i da poveća rizik od depresije i stresa.

Negativan unutrašnji glas, odnosno ta samokritika, može da se javi u različitim formama, ali teme su najčešće iste: ove misli ograničavaju sposobnosti osobe da napravi neke pozitivne promene u životu.

Srećom, postoje koraci koji mogu da zaustave ovaj unutrašnji glasić koji vam stalno govori da niste dovoljno dobri i da vam pomogne da konačno zablistate u punom sjaju.

Razmislite o svojim mislima

Ponekad ni ne shvatite da se u vama javljaju negativne misli, zbog čega stručnjaci savetuju da svakog dana odvojite malo vremena i razmislite o svojim mislima. Zvuči neobično, ali ako shvatite da su vaše misli uglavnom negativne, možete da pokušate da ih preokrenete u pozitivne misli.

Dajte svom glasu ime

Ta negativna samokritika koja se odvija u nama često se dešava na podsvesnom nivou, i da biste to shvatili, psiholozi predlažu da svom unutrašnjem glasu date ime. Tako ćete se, smatraju stručnjaci, osloboditi negativnog uticaja i odvojiti taj negativni unutrašnji glas od svog identiteta.

Zapsiujte svoje misli

Još jedan način da prepoznate negativne misli je da ih zapisujete, kaže psiholog dr Šeri Benton.

Dovoljno je da sa sobom nosite mali blokčić u koji ćete ukratko da zapišete negativne misli i situacije, poput: kasni sastanak na poslu, posvađao/la sam se sa mamom, ali i negativne misli, poput: lenj/a sam, nemam samokontrolu, loš/a sam prijatelj/ica... Kada postanete svesniji načina na koji "razgovarate" sa sobom, imaćete više snage da se suprotstavite tom negativnom unutrašnjem glasu.

Budite radoznali

Savetnica za mentalno zdavlje Šajena Ali savetuje da svojim negativnim mislima "priđete" radoznalo. Ona savetuje da sebi postavite pitanja poput: "Kako sam dopustio/la da ta misao tako lako prođe?“, "Odakle mi ta misao?", "Da li se ta misao javlja zbog nekih iskustava iz prošlosti?"... Nije loše ni da upitate sebe postoji li neki dokaz da je određena misao racionalna.

Time što ćete radoznalo razmisliti o negativnim mislima, počećete da sagledavate te misli iz pozitivnije perspektive.

Neka misli "prođu" kroz vas

Umesto da se fokusirate na neke negativne misli, dr Benton preporučuje da pustite da te misli jednostavno prođu. Možete čak i da se distancirate od njih, tako što ćete ih prebaciti u neki formalniji govor. Umesto "nisam dovoljno vredan/na", recite sebi: "Imam misao da nisam dovoljno vredan/na".

Dr Benton kaže da tako što ćete se formalnijim jezikom udaljiti od ovih misli, smanjićete uticaj takvih misli na raspoloženje.

Zamenite misli nečim pozitivnijim

Kada prepoznate negativnu misao, pokušajte da je zamenite nekim pozitivnim mislima. Kada pomislite da niste dovoljno vredni, zamenite tu misao rečenicom "ja vredim" ili nešto slično.

"Prepakujte" misli

Ako vam nije prijatno da negativne misli zamenite pozitivnom, pokušajte nekom blažom varijantom, koristeći rečenice zasnovane na činjenicama. Na primer, kada vam šef pošalje mejl i kaže da mora da razgovara sa vama, ako vam je prva misao da ćete dobiti otkaz, "prepakujte" tu misao pitajući se zašto šef želi da razgovara sa vama. Podsetite sebe na činjenicu da možda ima pitanja o izveštaju koji ste predali, možda želi da pomeri sastanak ili nešto slično.

Fokusirajte se na zahvalnost

Pokušajte da se fokusirate na stvari zbog kojih ste zahvalni, savetuje dr Benton, i to tako što ćete svakodnevno praviti listu od tri-četiri stvari na kojima ste zahvalni.

Dr Benton ističe da to mogu biti i male i naizgled beznačajne stvari, poput toga da ste zahvalni što vam je toplo, što se ne smrzavate... Benton kaže da lista zahvalnosti može da promeni neuronske veze u mozgu, i poveća prisustvo pozitivnih misli.

Zapitajte se da li vam takve misli pomažu

Kada se jave negativne misli, zapitajte se da li vam pomažu da se osećate bolje i da li vam pomažu da ostvarite svoje ciljeve.

Ako način razmišljanja ne čini da se osećate dobro, zapitajte se šta možete da uradite da to promenite. Kako možete da promenite te misli u neke zbog kojih ćete se bolje osećati? Postavljanje sebi ovakvih pitanja će se suprotstaviti negativnim mislima kad se jave.

Stavite misli u perspektivu

Ponekad je dobro da podsetite sebe da ćete biti dobro ako dobijete otkaz ili ako ne dobijete posao iz snova. Ako samo brinete "šta ako" a da ne mislite o rešenjima, to može biti uzrok anksioznosti, tako da ponekad jednostavno morate da stanete na put negativnim mislima.

Zamenite unutrašnju kritiku

Zašto biste trošili ijedan sekund svog vremena na negativne misli? Naučite kako da ućutkate negativan unutrašnji glas, i zamenite ga pozitivnim glasom koji će vas podsetiti koliko ste vredni, jaki, dobri... Taj glas će isticati samo vaše vrline i držaće negativni misli podalje.

Imajte na umu da je OK ako vam se ponekad javi neka negativna misao, ali ako su te misli jače i brojnije od onih poztivnih, onda će ta negativnost imati veliku moć nad vama. Nemojte to da dozvolite, već se suprotstavite pozitivnim mislima o sebi i videćete kako ćete ubrzo biti srećniji i zadovoljniji!


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak