Protest YIHR-a u Zagrebu protiv spomenika Franji Tuđmanu

Radio 021 11.12.2018 12:21
Protest YIHR-a u Zagrebu protiv spomenika Franji Tuđmanu


Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) iz Hrvatske protestovala je danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, protiv postavljanja spomenika nekadašnjem hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, navodi se u saopštenju YIHR-a.U saopštenju se navodi da je Tuđman tokom poslednje decenije 20. veka "bio simbol delovanja protiv sopstvenih građana, zakona i Ustava", kao i da je zaslužan za "uništenu ekonomiju i degradiran sistem vrednosti utemeljen na snažnom nacionalizmu i vrednostima suprotnim ljudskim pravima".
 
"Delovanje Tuđmana obeleženo je i nizom ratnih zločina i masovnim kršenjima ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama", navodi se u saopštenju i dodaje da je prema presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju bio deo udruženog zločinačkog poduhvata i da je odgovoran za agresiju Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.
 
YIHR navodi da Tuđman predstavlja vrednosti "koje se ne smeju prenositi sadašnjim i budućim generacijama". 
 
Spomenik prvom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu otkriven je danas u Zagrebu povodom 19. godišnjice od njegove smrti.
 
Spomenik je postavljen u uglu ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, a na otvaranju je prisustvao ceo državni vrh, predvođen predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, koja je i otkrila spomenik, i premijerom Andrejom Plenkovićem. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se leči od plućne embolije, upkos najavama nije došao, prenosi HRT.
 
Autor spomenika je akademski kipar Kuzma Kovačić, koji je danas rekao da je "ovo kip živog Tuđmana, onoga koji ostaje s nama".
 
Uoči otvaranja spomenika na uglu Ulice Grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice protestovala je grupa građana.
 
Na 19. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsednika delegacija HDZ-a predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem položila je u ponedeljak na Mirogoju venac i zapalila sveće na grobu predsednika Tuđmana, kojeg je Plenković nazvao vizionarskim državnikom u prelomnim trenucima za Hrvatsku.
 
"Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima velikosrpske Miloševićeve agresije, za vreme Domovinskoga rata, oslobodio okupirane teritorije i svojom mudrošću, uz pomoć međunarodne zajednice mirno reintegrisao Hrvatsko Podunavlje, insistirao na procesu pomirenja što je jedna od njegovih ključnih ostavština koju takođe negujemo i na kojoj ćemo insistirati", poručio je.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak