Višak gvožđa nije bezopasan

Novosti 10.12.2018 17:20
Višak gvožđa nije bezopasan


Višak gvožđa u krvi 10 puta češće pogađa muškarce, a prvi znaci ovog poremećaja uglavnom se ispoljavaju između 40. i 50. godine života. Višak gvožđa u krvi može da bude uzrok pojave uvećane i tvrde jetre, ciroze...IAKO većina odlazi kod lekara zbog manjka gvožđa u krvi, postoje i oni koji imaju problem zbog povećanih vrednosti ovog minerala. Višak gvožđa u krvi 10 puta češće pogađa muškarce, a prvi znaci ovog poremećaja uglavnom se ispoljavaju između 40. i 50. godine života.

- Višak gvožđa u krvi može da bude uzrok pojave uvećane i tvrde jetre, ciroze jetre, uvećane slezine, tamnije prebojene kože, razvoja šećerne bolesti zbog oštećenja pankreasa, srčane slabosti, bolova u zglobovima, manjka testosterona - kaže dr Aleksandra Sretenović, specijalista interne medicine Kliničkog centra Srbije. - Problem je što se višak ovog minerala deponuje u parenhimskim ćelijama različitih tkiva i organa: kože, jetre, slezine, pankreasa, srca, zglobova, hipofize, i oštećuje ih.

Povećana apsorpcija gvožđa iz creva stvara njegov višak zbog lošeg rada pojedinih enzimskih procesa u crevnoj sluznici. Ovaj poremećaj stručno se naziva hemohromatoza i može da bude nasledan i stečen.

- Kod žena je višak gvožđa ređa pojava, jer u reproduktivnom periodu one gube njegove značajne količine u toku menstrualnog krvarenja, laktacije i porođaja - kaže dr Sretenović. - Kada je o stečenom tipu reč, onda se najčešće radi o hemosiderozi, kada je povećana količina gvožđa u njegovom teško rastvorljivom obliku. Do tog stanja najčešće dolazi zbog dugotrajnog uzimanja većih količina gvožđa u hrani ili u medicinske svrhe, kao i davanjem velikog broja transfuzija krvi.

Naša sagovornica objašnjava da se dijagnoza viška gvožđa u krvi postavlja na osnovu analize krvne slike, a najbolji način za potvrdu hemohrematoze je biopsija jetre. Dijagnoza se može postaviti i pomoću desferioksaminskog testa.

- Najstariji i najefikasniji lek je venepunkcija, odnosno ispuštanje venske krvi, uglavnom jednom nedeljno - kaže dr Sretenović. - Koriste se i lekovi iz grupe helatora gvožđa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak