Zašto žene ogovaraju

Novosti 10.12.2018 17:01
Zašto žene ogovaraju


Više studija potvrdilo je istu stvar - žene su sklonije da šire negativne informacije o drugim ženama koje smatraju pretnjomMislili smo da je ogovaranje bezazlen "sport" kom pribegavamo kako bismo "ubili" vreme. Ali sa Univerziteta u Floridi stiže upozoravajući zaključak, barem kad je u pitanju žensko ogovaranje - pripadnice nežnijeg pola to čine da bi uklonile potencijalnu konkurenciju.

Istraživanje je pokazalo da odrasle žene koriste iste tehnike kao i tinejdžerke u želji da unište nečiju reputaciju. Više studija potvrdilo je istu stvar - žene su sklonije da šire negativne informacije o drugim ženama koje smatraju pretnjom. Direktnu pretnju predstavljaju žene koje pokušavaju da "ukradu" partnera, indirektnu nevine, ali fizički atraktivne ili provokativno obučene dame.

Naučnici ovo objašnjavaju evolutivnim razlozima. Žena je nekad morala da privuče i zadrži kvalitetnog muškarca jer je od njega zavisila budućnost porodice. Sada, sa obrazovanjem, emancipacijom i nezavisnošću žena, to više nije toliko važno, ali i dalje je mnogo lakše ako pored sebe ima kvalitetnog partnera, pa se stari "običaj" zadržao.

Stručnjaci upozoravaju da ogovaranje nije naivno, pogotovo u doba društvenih mreža kad je lako narušiti nečiju reputaciju jer se vesti brzo šire, pa i oni koje uopšte ne poznajemo stvaraju neko mišljenje o nama. Posledice mogu biti ozbiljne jer ljudi prijatelje, saradnike i romantične partnere često biraju prema reputaciji, a žene sa narušenim ugledom izgledaju manje moralno, pouzdano i poželjno.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak