Svi razlozi da posetite jednu od najpotcenjenijih destinacija na svetu

B92 10.12.2018 16:03
Svi razlozi da posetite jednu od najpotcenjenijih destinacija na svetu


Dok Island polako postaje žrtva sopstvene turističke promocije, postoji drugi set ostrva u divljem severu Atlantika koja su toliko udaljena zbog čega se čak ni ne plaše turista.Farska ostrva su relativno neotkrivena, ali nisu ništa manje spektakularna. Kolekcija od 18 vulkanskih ostrva je već uvrštena na listu neotkrivenih destinacija za 2019. godinu. 

Još jedna velika vrlina Farskih ostrva je činjenica da, osim što su udaljena, imaju i jako malo stanovnika. Sa populacijom od 50 hiljada ljudi na tek 1.400 kilometara kvadratnih imate prilično mesta, a neka ostrva kao što je Lítla Dímun uopšte nemaju stanovnike.

S tačke gledišta jedne ovce 

U nameri da uvede skandinavski sistem uređenja u 21. veku Gugl je našao novi način mapiranja ostrva na internetu. Zbog rasprostranjenosti ovaca na ostrvu, pretraživač je zatražio pomoć lokalaca koji su sakupili slike zemljišta tako što su u 2016. godini priključili 360 kamera na stado ovaca. Jedna prepoznatljiva farska ulica postala je poznata kao „Ovčji pogled“. 

Vikinški Tórshavn 

Prestonica Tórshavn je jedan udoban gradić koji je mnogo pitomiji nego što njegovo ime kaže. Šarenolike zgrade odvešće vas do luke, a usput ćete videti mnogo prelepih crkvi i muzeja. 

Mladi vulkani 

Eysturoy su mlade vulkanske litice sa kojih se pruža neverovatan pogled na divlji severni Atlantik.

Vodopadi na ostrvu Vagar 

Vodopad Mulafossur je najfotogeničniji na svim ostrvima. Neprestani mlaz vode sa litice Vagara u more je i najprepoznatljiviji pejzaž Farskih ostrva. 

Podvodni tuneli Farskih ostrva 

Dok na površini ostrva izgledaju kao da ih je vreme zaboravilo, ispod zemlje visokotehnološki sistem transporta je druga priča. Podvodni tuneli povezuju zapadno ostrvo Vagar i jedini aerodrom na ostrvu Strejmoj i Tórshavn. Drugi tunel povezuje severno ostrvo Borðoy i Eysturoy. Putarina iznosi oko 22 dolara, a trenutno se gradi i 7,1 kilometara dug tunel koji će povezivati Skálafjørður direktno sa Tórshavnom.

Kolonije pafina 

Ovi male, šarene loptice krzna i perja su nezvanična maskota Farskih ostrva. 

Svetionik Kallur 

Ostrvo Kalsoja je raj za ljubitelje šetnje. Na severnoistočnim ivicama ostrva možete prošetati do svetionika Kallur dok se sve vreme hajkinga pruža neverovatan pogled. 

Severni užitak 

Dok je pejzaž idealan za neku fantazijsku sagu, ono čuveno „dolazi zima“ ovde ćete reći s uživanjem pre nego strahom. Prekriveno snegom, ostrvo izgleda još magičnije, a od septembra do marta nebo ima savršene uslove za posmatranje neuobičajene pojave Aurora Borealis i severnog svetla.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak